2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Kultúra

Az Indiana Jones 5. lehet John Williams utolsó filmje

Az Indiana Jones 5. lehet az utolsó filmje - mondta el a 90 éves John Williams egy interjúban, de hozzátette: ez nem jelenti, hogy visszavonulna, a zenével és a koncertezéssel nem hagy fel.

  • Az Indiana Jones 5. lehet John Williams utolsó filmje

A legendás zenész és ötszörös Oscar-díjas zeneszerző, aki többek között a Cápa (1976), a Csillagok háborúja (1977) és az E.T., a földönkívüli (1982) filmzenéit komponálta, az AP hírügynökségnek beszélt arról, hogy jelenleg az Indiana Jones 5. filmzenéjén dolgozik. Mint mondta, a film főszereplője, Harrison Ford, aki fiatalabb nála, tudomása szerint bejelentette, hogy ez lesz az utolsó filmje. "Szóval arra gondoltam: Ha Harrison meglépi ezt, akkor talán én is" - idézte a nyilatkozatot csütörtökön a Variety.com.

Williams magyarázatként hozzáfűzte: ennyi idősen már túl hosszú elkötelezettséget jelent számára egy féléves munka, amit az ilyen nagyszabású filmek megkövetelnek. Azt ugyanakkor leszögezte: nem hagy fel a munkával, a zenének és a koncertezésnek szeretné szentelni az idejét.

Williams legutóbb a Star Wars-univerzumhoz visszatérve a Disney + Obi-Wan Kenobi című sorozatához komponált zenét. Emellett megjelent az A Gathering of Friends című albuma is, amelyen a csellista Yo-Yo Ma és a New York-i Filharmonikusok működtek közre.

A Kennedy Kulturális Központban csütörtök este rendezték meg a zeneszerző 90. születésnapi koncertjét a Nemzeti Szimfonikus Zenekar közreműködésével, amelyen Anne-Sophie Mutter hegedűművész, Yo-Yo Ma és a filmrendező Steven Spielberg is fellépett.

Williams hangsúlyozta, hogy a zene az élete. "Ez adta meg nekem a képességet, hogy lélegezzek, hogy éljek és megértsem, hogy a testi élet többről szól. Anélkül, hogy vallásos lennék, ami nem vagyok különösebben, van egy spirituális élet, egy művészi élet, egy hétköznapok valósága fölött álló birodalom. A zene a költészet szintjére emelheti az ember gondolkodását. Elgondolkodhatunk azon, hogy mennyire volt szükséges a zene az emberiség számára. Mindig is szerettem játszani azzal a gondolattal, hogy a zene régebbi, mint a nyelv, hogy az ember valószínűleg már azelőtt dobolt és sípolt, mielőtt beszélni tudott volna. Ez tehát az emberi mivoltunk alapvető része" - idézte a Variety.com a zeneszerzőt.

A James Mangold rendezésében forgatott Indiana Jones 5. című kalandfilmet 2023 nyarán mutatják be a mozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!