2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Kultúra

75 éve született Alan Rickman

Február 21-én lenne hetvenöt éves Alan Rickman Golden Globe-, BAFTA- és Emmy-díjas brit színész, aki a legkülönfélébb műfajokban nyújtott maradandót a filmvásznon és a színpadon. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

  • 75 éve született Alan Rickman

Alan Sidney Patrick Rickman Londonban született, s már gyerekkorában érdekelte a színészet, gyakran lépett fel iskolai előadásokon. 1960-ban A Robinson család volt az első mozifilm, amit látott, színészként az 1975-ös Nashville című, Robert Altman rendezte zenés film volt rá a legnagyobb hatással. Érettségi után grafikusnak készült, s ekkoriban ismerte meg későbbi feleségét, akivel több évtizedes együttélés után 2012-ben házasodtak össze. A Royal College of Art hallgatójként barátaival Graphiti néven céget alapított, végül mégis a színészet mellett döntött. Huszonhat évesen elnyerte a Royal Academy of Dramatic Art ösztöndíját (később maga is az intézmény alelnökeként tevékenykedett), ezzel megkezdődött színészi karrierje. A Royal Shakespeare Company tagjaként klasszikus és modern színházi produkciókban egyaránt színpadra lépett.

Az amerikai közönség előtt 1986-ban a Veszedelmes viszonyok című darabban mutatkozott be a Broadwayn, a csábító Valmont grófjának megformálásáért egy évvel később a színházi Oscar-díjként emlegetett Tony-díjra jelölték. A filmváltozatra azonban nemet mondott (helyébe John Malkovich lépett), inkább a Drágán add az életed! (1988) című akciófilmet választotta. A hidegvérű terrorista megalapozta filmes hírnevét, ezt követően előszeretettel bíztak rá gazember és cselszövő szerepeket, 1992-ben a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című kalandfilmben a gonosz nottinghami bíróként a legjobb mellékszereplő kategóriában elnyerte a brit filmakadémia (BAFTA) díját.

Rickman nem hagyta, hogy beskatulyázzák, alakított csellón játszó romantikus szellemet Anthony Minghella Szívből, igazán című filmjében (a szerep kedvéért még csellóórákat is vett), nemes embert az Értelem és érzelem című romantikus filmben, amelyben először játszott együtt Emma Thompsonnal. Emlékezetes alakítást nyújtott az ír függetlenségi háború hőséről készült Michael Collins című életrajzi drámában, a parádés szereposztású Igazából szerelem című romantikus komédiában Emma Thompson hűtlen férjeként tűnt fel, a Bob Roberts című politikai szatírában kampánymenedzsert alakított. A Raszputyin (1996) című televíziós történelmi dráma főszerepéért Emmy- és Golden Globe-díj lett a jutalma.

1997-ben a Téli vendég című alkotással rendezőként is bemutatkozott, a kamera mögül Emma Thompsont és a színésznő édesanyját, Phyllida Law-t instruálta, művét több filmfesztiválon is kitüntették. Ezt követte talán legismertebb szerepe, a népszerű Harry Potter-sorozat Piton professzora, játszott a Tim Burton által rendezett Sweeny Todd, a Fleet Street démoni borbélya című zenés horrorban, a Borban az igazság című amerikai vígjátékban, a Dől a moné című krimikomédiában, s jellegzetes hangját kölcsönözte az Alice csodaországban (2010) című mesefilmnek.

2015-ben rendezőként és forgatókönyvíróként jegyezte a XIV. Lajos udvarában játszódó kosztümös vígjátékot, A virág románcát (A Little Chaos), melynek Kate Winslet volt a főszereplője, magára pedig a francia király szerepét osztotta. Utolsó színészi alakítását a modern, drónos hadviselés morális dilemmáit tárgyaló Az élet ára című háborús drámában nyújtotta, a 2016-ban bemutatott Alice Tükörországban című fantasztikus filmnek hangját kölcsönözte.

Az egyik legsokoldalúbb brit színész, aki egymástól távol eső műfajokban próbálta ki magát és mindegyikben maradandót alkotott, a színházzal sem szakított. Több alakítását is zajos sikerrel fogadta a kritika, 2002-ben Noel Coward Magánélet című, harmincas évekből származó darabjában nyújtott alakításáért a Tony-díj mellett a hazájában legrangosabb színházi elismerésnek számító Laurence Olivier-díjra jelölték.

Alan Rickman 2016. január 14-én halt meg rákbetegség következtében. Már nem szerepelhetett a nagysikerű Igazából szerelem egy évvel későbbi folytatásában, a negyedórás rövidfilmmel az alkotók egy karitatív szervezetet támogattak. Érdekesség, hogy a Négy esküvő és egy temetés című nagysikerű filmben eredetileg neki szánták a végül Hugh Grant által alakított szerepet, a Pierce Brosnan főszereplésével forgatott Aranyszem című filmben viszont ő utasította vissza James Bond ellenségének szerepét, akit Sean Bean formált meg.

Elnyerte a Golden Globe-, az Emmy- és a BAFTA-díjat, az Oscar-díjra azonban egyetlen alkalommal sem jelölték. Egyik legutolsó elismeréseként 2015-ben a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért Kristián-díjat kapott a prágai Febiofesten. Tavaly év végén jelentették be, hogy könyv formában jelentetik meg naplóit, amelyeket a népszerű színész több mint 25 évig vezetett. Ezekben nemcsak a magánéletével és színészi munkáival kapcsolatos gondolatait vetette papírra, hanem barátságokról és politikáról, színházlátogatói tapasztalatairól és kulisszák mögötti forgatási történetekről is beszámolt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Elkezdődött a koncertprogram a 33. Tusványoson

Elkezdődött a koncertprogram a 33. Tusványoson

A Blahalouisiana koncertjével kedd este megkezdődött a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismert nevén Tusványos - vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozata az erdélyi Tusnádfürdőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!