2024. 06. 19. Szerda Gyárfás napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

EB Sporthírek 06:00

Színes

Sidi Bou Said: Tunézia ékköve

Jellegzetes kék-fehér színű házaival, macskaköves utcáival és a körülötte elterülő azúrkék tenger lélegzetelállító látványával, a szikla tetején álló Sidi Bou Saïd Tunézia egyik legszebb városa.

  • Sidi Bou Said: Tunézia ékköve

A festői Sidi Bou Said számos művészt megihletett már, nem meglepő, hogy évtizedek óta művészek kedvenc találkozóhelye, sőt lakhelye is. Alkotásaikat az ezeregy éjszaka meséibe illő utcácskákban, kis galériákban és kézműves kerámiaboltokban értékesítik.

Keleti kényelem, mediterrán hangulat

Az elképesztően fotogén Sidi Bou Said, Tunisz bohém tengerparti elővárosa, tele képeslapra illő utcarészletekkel, igazi mediterrán életérzéssel. Hófehérre meszelt házait kovácsoltvas ablakkeretek és égszínkék faajtók díszítik, a Földközi-tenger csodálatosan kék vize pedig egészen különleges hátteret fest mindehhez. Nem véletlen az sem, hogy a város szabadtéri kávézóit az épületek lapos tetején nyitották meg, az ott kialakított teraszokon igazi arab stílusban berendezve, hogy a vendégek autentikus környezetben, zavartalanul csodálhassák a fantasztikus kilátást a kék-fehér házakra és a végtelen tengerre. Csak dőljünk hátra egy isteni cappuccino társaságában, élvezzük a mediterrán napot és a tunéziai vendégszeretetet.

A városka autóktól elzárt részeiben kellemes sétákat tehetünk, és ízelítőt is kaphatunk ebből a nyüzsgő, mégis nyugodt mediterrán életérzésből. Ez egy olyan hely, ahol az ember szívesen eltölti a napját, miközben magába szívja a különleges hangulatot. Tudni kell, hogy a város egyedülálló szépsége és légköre miatt nagyon felkapott a turisták körében, ezért a bazárokban az árusok jóval drágább áron kínálják portékáit. Néhány apróságon kívül nem is igazán érdemes itt szuvenírekből bevásárolnunk, mert jóval magasabb összegért juthatunk hozzájuk. Az árusok is szigorúbban veszik az alkudozás alsó határát, így inkább csak nézegessük az ajándéktárgyak színes özönét.

Sidi Bou Said hófehér épületei a mór és az andalúz építészet jellegzetességeit viselik magukon, amely a 16. századi spanyol muszlim invázió eredménye. A franciák számára az egykori halászfalu szépsége tökéletes megjelenítési módja volt a romantikával átszőtt orientalizmusnak a 19. században, és elkötelezték magukat amellett, hogy megőrzik a város – valóságos és képzelt – keleties karakterét, így az 1915-ben műemléki védelem alá került.

Aki a legjobb kilátást keresi, sétáljon fel az Abu Said el Baji mauzóleumhoz (a világítótorony alatt), ahonnan páratlan kilátás nyílik a Tuniszi-öbölre, Karthágóra és magára Tuniszra.

 

Egy csendes oázis a város felett

A várost 1200 körül Abu Said el Baji szufi tanító alapította meg, sok követőjét és hívét vonzva ide magával. A 18. században számos híres zenész és író választotta lakhelyéül a varázslatos várost, ezzel alapozva meg Sidi Bou Said művészfalu hírnevét. Ezt követően hamarosan a művészek nemzetközi hírű gyűjtőhelyévé vált. Rodolphe d'Erlanger báró, francia művész és zenetudós - aki egy hatkötetes arab zenei enciklopédiát szerzője is - erőfeszítéseinek köszönhető, hogy a város törvényi védelmet kapott annak érdekében, hogy eredeti állapotát megőrizzék. Szintén a bárónak köszönhető a város épületeinek kék-fehér színvilága. A báró hegytetőn épült mesés palotája, a különleges atmoszférájú Palace Dar Nejma Ezzahra ma látogatható, termeinek egy része zene- és hangszermúzeum.

A Dar Nejma Ezzahra palota egy nagy gonddal felújított régi rezidencia, amely a 20. század elején épült a báró számára. A hagyományos arab hangszerek hatalmas gyűjteménye látogatható bent, de néhány festménye is kikerült a falra. Mégis a látogatás valódi oka a palota aprólékos belső kialakítása a szépen faragott, míves díszítőelemekkel, amelyek a hagyományos tunéziai építészet legjavát adják, illetve a dús növényzetű mediterrán kert háttérben a kék minden színében játszó Földközi-tengerrel.

 

Romantikus menedék

Sidi Bou Said környékén számos jó minőségű szálláshelyet találunk, de a Maison Dedine Boutique Hotel (https://maisondedine.com/en/) az egyik legstílusosabb mind közül, igaz a szálloda csak felnőtt vendégeket fogad. A város központjában álló hotel közvetlenül a tenger feletti sziklás hegyoldalba épült csodás kilátással a Tuniszi-öbölre. A művészeti galériának is beillő belső teret a tulajdonos rendezte be, aki maga is festőművész volt. A szálláshely összesen öt, erkélyes szobával, jól felszerelt konyhával, saját partszakasszal és egy feszített víztükrű medencével várja a vendégeket. Egy olyan hangulatos menedék, ahol a kifinomult és harmonikus légkörben az év bármely szakában garantáltan kipihenjük magunk.  

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Orbán Viktor: Brüsszelben semmibe vették az európai emberek akaratát + videó

Vezércikk – Orbán Viktor: Brüsszelben semmibe vették az európai emberek akaratát + videó

Gyors helyzetjelentést adott ma Orbán Viktor Brüsszelből, amiből az derül ki, hogy arrafelé nem nagyon értenek a szép szóból. A miniszterelnök szerint ugyanis semmibe vették az európai emberek akaratát, és a baloldallal és a liberálisokkal összeállt Néppárt leosztotta az EU vezető pozícióit. Minderről a Vezércikk vendégei, Boros Bánk Levente, Bencsik András és Szabó László is elmondják a véleményüket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Idén nyáron is indít Intercity a MÁV Splitbe

Idén nyáron is indít Intercity a MÁV Splitbe

Kedden este indul Budapestről Splitbe az idei első Adria InterCity. Augusztus második feléig szinte mindegyik Adria InterCitynek magas a kihasználtsága. A fekvőhelyes kocsik 85-90, a hálókocsiknál 70 százalék körüli a jelenlegi foglaltság – jelentette be honlapján a MÁV-Start.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!