2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Színes

Jogvédők panaszt tettek Ausztriában a Meta fizetős szolgáltatása ellen

Az Európai Digitális Jogok Központja (NOYB) kedden panaszt nyújtott be az osztrák adatvédelmi hatósághoz a Meta e hónapban elindított, fizetős, reklámmentes szolgáltatása ellen.

  •  Jogvédők panaszt tettek Ausztriában a Meta fizetős szolgáltatása ellen

 A Meta a múlt hónapban jelentette be a fizetős szolgáltatást európai felhasználóinak a Facebookon és az Instagramon. A vállalat szerint a szolgáltatás megfelel az európai uniós jogszabályoknak, amelyek szerint a felhasználóknak választási lehetőséget kell biztosítani arra vonatkozóan, hogy adataikat gyűjthetik-e és felhasználhatják-e célzott hirdetésekhez.

A Meta szerint az előfizetéses modell jogszerű módja annak, hogy a felhasználók beleegyezését kérjék a hirdetések által finanszírozott szolgáltatáshoz, és összehangban áll az Európai Bíróság júliusi döntésével. A felhasználók választhatják az ingyenes hozzáférést, ha hozzájárulnak az adatgyűjtéshez és a célzott hirdetésekhez.

A bécsi székhelyű NOYB közölte, hogy nem ért egyet a Metával abban, hogy mit jelent a beleegyezés fogalma. "Az EU jogszabályai szerint a beleegyezés a felhasználó valódi, szabad akaratán alapul. E törvénnyel ellentétben a Meta valójában évi 250 euróig terjedő +adatvédelmi díjat+ számít fel, ha valaki élni mer az adatvédelemhez való alapvető jogával" - közölte Felix Mikolasch, a NOYB adatvédelmi jogásza.

Az osztrák adatvédelmi hatósághoz benyújtott panaszban a szervezet kifogásolta a szolgáltatásért elkért összeget is. "Nemcsak a költségek elfogadhatatlanok, az ágazati statisztikák szerint az emberek mindössze 3 százaléka akarja, hogy nyomon kövessék. Ha a Meta ezt megússza, a konkurens vállalatok hamarosan követni fogják ezt a példát" - közölte a szervezet.

A Facebook anyavállalata szerint a hirdetések nélküli előfizetés megvásárlásának lehetősége megfelel az európai szabályozó hatóságok követelményeinek, miközben a felhasználóknak választási lehetőséget biztosít, és lehetővé teszi a Meta számára, hogy továbbra is az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Svájc minden lakosát kiszolgálja. A Meta szóvivője továbbá rámutatott, hogy az árazás összhangban van az Európában hasonló előfizetési ajánlatokkal.

A Netflix 7,99 eurót (3036 forint) számol fel egy alapszintű havi előfizetésért, míg az Alphabet YouTube Premium szolgáltatása körülbelül 12 euróba (4558 forint) kerül, és a Spotify prémium szolgáltatásának ára körülbelül 11 euró (4178 forint). A NOYB, amely az adatvédelemi törvények megsértése miatt több száz panaszt nyújtott be a nagy technológiai vállalatok ellen, felszólította az osztrák adatvédelmi hatóságot, hogy bírságolja meg a Metát és gyorsított eljárásban vizsgálja az ügyet.

 

MTI 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Turisták ezreit vonzza minden évben a nem mindennapi látvány + videó

Turisták ezreit vonzza minden évben a nem mindennapi látvány + videó

Tőzike tanösvényből összesen három található Magyarországon, amiből a legismertebb a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén található Csáfordjánosfa mellett. A becslések szerint 15 millió tő virág borítja fehérbe a tanösvény körüli erdő talaját. Idén korábban érkezett a virágzás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!