2023. 01. 29. Vasárnap Adél napja
Jelenleg a TV-ben:

Pajtakult

Következik:

Radar 00:05

Színes

Hatvan cápafaj nemzetközi védelméről döntöttek

Megerősítették pénteken a CITES panamavárosi természetvédelmi konferenciáján a hatvan cápafaj nemzetközi védelméről hozott előző heti, történelminek nevezett döntést, amely ezzel hatályba lépett.

  • Hatvan cápafaj nemzetközi védelméről döntöttek

A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt (CITES) aláíró 183 állam és az Európai Unió képviselői 19. konferenciájuk (COP19) utolsó napján, plenáris ülésen erősítették meg az 54 kékcápafajra és hat pörölycápafajra vonatkozó döntést.

A CITES 184 aláírójának képviselői november 14. óta üléseztek Panamában. A CITES szigorítja - egyes esetekben pedig tiltja - a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét, hogy túlélésüket biztosítsa.

A CITES keretében eddig csak kevés cápafajt helyeztek védelem alá. A tengeri ragadozókat uszonyukért és húsukért vadásszák, ami miatt több cápafaj vált súlyosan veszélyeztetetté vagy a került kihalás szélére.

A védelem alá helyezett cápafajok bekerültek a CITES II. számú mellékletébe, amely szigorúan korlátozza egyes fajok kereskedelmét, annak ellenére, hogy Japán fenntartásait hangoztatta a kékcápa védelem alá helyezése ügyében, mivel meglátása szerint nem veszélyeztett fajról van szó.

A japán küldöttség "mély aggodalmának" adott hangot a döntés következményei miatt, amely szerinte "elfogult a japán halászok szociális és gazdasági szempontjából".

Shirley Binder panamai küldött közölte, hogy az immár a CITES védelme alá helyezett cápafajok képviselik a cápauszonypiac "hozzávetőlegesen 90 százalékát".

A piac értéke meghaladja az évi félmilliárd dollárt (198,5 milliárd forint). A cápauszony kilogrammját ezer dollárért (393 ezer forint) árulják Kelet-Ázsiában, ahol a hagyományos kínai cápauszonylevest készítik belőle.

A CITES aláíróinak konszenzusos döntése értelmében a II. számú mellékletbe kerültnek a hegedűráják és az édesvízi ráják is. Ezeket a fajokat még nem fenyegeti a kihalás, de könnyen erre a sorsra kerülhetnek, ha nem ellenőrzik szigorúan a kereskedelmüket.

Joaquin de la Torre, az IFAW civil szervezet latin-amerikai és karib-tengeri igazgatója szerint "ma a cápák és a ráják" a leginkább veszélyeztetett fajok, sokkal inkább, mint az elefántok és a nagymacskák. "Az uszonyuk és húsuk iránti nemzetközi kereslet miatt (...) világszerte jelentősen csökkent a populációjuk: becslések szerint évente több mint százmillió cápa pusztul el a halászok hálójában" - mondta a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

A jeges vízben tisztelegtek a hősök előtt

A jeges vízben tisztelegtek a hősök előtt

Az 1919-es balassagyarmati csehkiverés történelmi, hazavédő tettét minden évben számos programmal ünneplik a legbátrabb városban. A bátrak úszásán idén 40-en tisztelegtek így a hősök előtt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!