2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Szomszédaink a magyarok - Auzstria, Horvátország, Szlovénia

Következik:

Napindító 04:00

Színes

Háromszázzal száguld az új kínai szuperexpressz

A világ leghosszabb gyorsvasútvonalát adták át Kínában. A szerelvények óránként 300 kilométeres sebességgel közlekednek, a 2300 kilométeres távot mindössze 8 óra alatt teszi meg a vonat.

Az egykori kommunista vezető, Mao Ce Tung születésnapján indult el a kínai szuperexpressz. A pekingi Nyugati pályaudvarról szállít utasokat a déli részen fekvő metropoliszba, Kantonba.

A kétezer-háromszáz kilométeres utat a szerelvény 8 óra alatt teszi meg az eddigi 22 helyett, közben 28 városon halad át. A repüléshez képest a vonatjegy viszonylag olcsó, huszonötezer fontnyi Juan-ba kerül a másodosztályú jegy a teljes útvonalra. Egy nap akár 200 ezer ember is tud utazni, a hatóságok szerint így vonatok zsúfoltsága is csökkenhet.

Az óránként 300 kilométeres sebességet lehetővé tévő szerelvény és a sínek a világ egyik legkorszerűbb technikáját jelentik, miközben a kínai vasúthálózatot sokan kezdetlegesnek tartják. Tavaly nyáron 40 ember halt meg az egyik hasonló gyorsvasút-vonalon. A tragédia miatt a kormány lassított a hálózatépítési terveken és a külföldi megrendelések is visszaestek. Ennek ellenére most a Peking–Kanton-járat átadásával majdnem 10 ezer kilométeren közlekednek szupergyors vonatok Kínában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Turisták ezreit vonzza minden évben a nem mindennapi látvány + videó

Turisták ezreit vonzza minden évben a nem mindennapi látvány + videó

Tőzike tanösvényből összesen három található Magyarországon, amiből a legismertebb a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén található Csáfordjánosfa mellett. A becslések szerint 15 millió tő virág borítja fehérbe a tanösvény körüli erdő talaját. Idén korábban érkezett a virágzás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!