A Magyarország 2014-es tortájának választott Somlói revolúció, az idei cukormentes torta, a Csokis kaland és a honvédség Tihanyi fehércsokoládé-tortájának ünnepélyes felvágásával nyitották meg a Magyar Ízek Utcáját a Lánchíd budai hídfőjénél.
Az ország tortáját Ugron Zsolna írónő vágta fel. „Azt gondolom, ez egy nagyon nagyon szép gesztus, hogy az ország születésnapján az ország tortáját olyan gyerekek kapják, illetve olyan gyerekek kóstolhatják meg, akiknek talán ritkábban kerül ilyesmi az asztalukra” – fogalmazott az írónő.
Az első kóstolók pedig az egyik fővárosi gyermekotthon lakói voltak. A Somlói revolúcióval a hagyományos édességet, a somlói galuskát gondolta újra egy székesfehérvári cukrász. „Egy diós-grilázs tésztát készítettünk, azon van egy étcsokoládé mousse, amiben megtalálható a rum, fölötte van egy narancsréteg. Ez egy narancslekvárra hasonlít. Fölötte van egy vaníliás, tojásos fehér csokoládés mousse” – fogalmazott Damniczki Balázs cukrászmester.
Az ország cukormentes tortái három éve versengenek, az alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ellenőrizte. A statisztikai adatok szerint a lakosság több mint 7 százaléka cukorbeteg. „Nincsen benne természetesen sem cukor, sem fehér liszt egyáltalán. Nagyon korszerű édesítőszereket használtak és csak annyi szénhidrátot, amennyi az összetevőkben természetes módon is benne van. Szénhidrátból 10,6 grammot tartalmaz szeletenként” – magyarázta Mautner Zsófia gasztroblogger.
A honvédség tortáját Kutasi Mónika Ludovika-gyűrűs tisztjelölt vágta fel, aki a gyűrűt a kiváló egyetemi teljesítményével érdemelte ki. Az ország tortája versenyen először indult a Magyar Honvédség. „Az ötlet onnan jött, hogy mindenképpen a frissen avatott Ludovika-tiszteknek akartunk állítani egy ilyen kis meglepetést. Az ötlet pedig az, hogy egy tihanyi levendulás tortát készítsünk. Ezt abszolút a Balaton ihlette. Tehát megfogtuk a Balaton környékén fellelhető nyersanyagokat: a levendulát, a sárgabarackot, a mandulát és belegyúrtuk egy fehércsokoládé-tortába” – árulta el Lukács Péter mestercukrász.
Az ország tortáit augusztus 20-án bárki megkóstolhatja a Magyar Ízek Utcáján.