2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Színes

Felvágták az ország tortáit

Avatás előtt álló tisztjelölt vágta fel a honvédség tortáját. A fehér csokoládés édesség levendula, sárgabarack és mandula felhasználásával készült. Kedden bárki megkóstolhatja az ország másik két tortájával együtt a Magyar Ízek Utcájában.

A Magyarország 2014-es tortájának választott Somlói revolúció, az idei cukormentes torta, a Csokis kaland és a honvédség Tihanyi fehércsokoládé-tortájának ünnepélyes felvágásával nyitották meg a Magyar Ízek Utcáját a Lánchíd budai hídfőjénél.

Az ország tortáját Ugron Zsolna írónő vágta fel. „Azt gondolom, ez egy nagyon nagyon szép gesztus, hogy az ország születésnapján az ország tortáját olyan gyerekek kapják, illetve olyan gyerekek kóstolhatják meg, akiknek talán ritkábban kerül ilyesmi az asztalukra” – fogalmazott az írónő.

Az első kóstolók pedig az egyik fővárosi gyermekotthon lakói voltak. A Somlói revolúcióval a hagyományos édességet, a somlói galuskát gondolta újra egy székesfehérvári cukrász. „Egy diós-grilázs tésztát készítettünk, azon van egy étcsokoládé mousse, amiben megtalálható a rum, fölötte van egy narancsréteg. Ez egy narancslekvárra hasonlít. Fölötte van egy vaníliás, tojásos fehér csokoládés mousse” – fogalmazott Damniczki Balázs cukrászmester.

Az ország cukormentes tortái három éve versengenek, az alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ellenőrizte. A statisztikai adatok szerint a lakosság több mint 7 százaléka cukorbeteg. „Nincsen benne természetesen sem cukor, sem fehér liszt egyáltalán. Nagyon korszerű édesítőszereket használtak és csak annyi szénhidrátot, amennyi az összetevőkben természetes módon is benne van. Szénhidrátból 10,6 grammot tartalmaz szeletenként” – magyarázta Mautner Zsófia gasztroblogger.

A honvédség tortáját Kutasi Mónika Ludovika-gyűrűs tisztjelölt vágta fel, aki a gyűrűt a kiváló egyetemi teljesítményével érdemelte ki. Az ország tortája versenyen először indult a Magyar Honvédség. „Az ötlet onnan jött, hogy mindenképpen a frissen avatott Ludovika-tiszteknek akartunk állítani egy ilyen kis meglepetést. Az ötlet pedig az, hogy egy tihanyi levendulás tortát készítsünk. Ezt abszolút a Balaton ihlette. Tehát megfogtuk a Balaton környékén fellelhető nyersanyagokat: a levendulát, a sárgabarackot, a mandulát és belegyúrtuk egy fehércsokoládé-tortába” – árulta el Lukács Péter mestercukrász.

Az ország tortáit augusztus 20-án bárki megkóstolhatja a Magyar Ízek Utcáján.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!