2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Színes

Első ízben születtek utódai vadonba visszatelepített jaguároknak Argentínában

Első ízben születtek utódai vadonba visszatelepített jaguároknak Argentínában a vizes élőhelyeiről ismert Iberá Nemzeti Parkban.

  • Első ízben születtek utódai vadonba visszatelepített jaguároknak Argentínában

Fotó: illusztráció (Shutterstock)

A Rewilding Argentína Alapítvány csütörtökön jelentette be, hogy két kölykét találták meg az Aramí nevű nősténynek, amely 2018-ban született egy reintrodukciós központban az észak-argentínai mocsaras vidéken. A kölykök apja Jabotazinho, amelyet Brazília adott 2019-ben az argentin visszatelepítési programhoz. Mindkét ragadozót tavaly engedték szabadon a Corrientes tartományban lévő, tavakban, lagúnákban, mocsarakban és lápokban gazdag nemzeti parkban.

A nemzeti park terepen dolgozó emberei nemrég arra figyeltek fel, hogy a nőstény hetek óta ugyanazon a helyen tartózkodik, ami talán azt jelzi, hogy kölykei születtek. Az újszülöttek létezését később egy videófelvétel is megerősítette.

Az Rewilding Argentina Alapítvány célja a mocsárvidék természetes ökológiájának helyreállítása a hiányzó fajok újbóli megtelepítésével, amelyben kulcsszerepet játszik a jaguárok reintrodukciója - írták egy közleményben.

Az alapítvány 2012 óta nyolc jaguárt helyezett ki a nemzeti parkba, és ha a vadon született kölykök életben maradnak - ami heteken belül kiderül -, akkor számuk tízre emelkedik - közölték. Az Iberá Nemzeti Parkban 70 éve haltak ki a jaguárok.

A mintegy 12 ezer négyzetkilométeres iberái vizenyős élőhely a hírnevét főleg Douglas Tompkinsnak, a The North Face és az Esprit divatmárkák egykori társalapítójának köszönheti, aki óriás területeket vásárolt fel és tett védetté Argentínában és Chilében. A szenvedélyes természetvédőnek számító amerikai üzletember 2015-ben, 72 évesen vesztette életét kajakbalesetben Patagóniában.

A Rewilding Argentina a dél-amerikai ország több nemzeti parkjában is folytat visszatelepítési projekteket.

Argentínában becslések szerint 200-300 példány élhet a jaguárból, Latin-Amerika jellegzetes nagymacskájából.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!