2022. 08. 17. Szerda Jácint napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Színes

Boszorkányságért elítéltek ezreinek bocsátanának meg Skóciában

Évszázadokkal ezelőtt boszorkányságért elítéltek ezreinek - főként nőknek - bocsátanának meg posztumusz Skóciában egy képviselő csütörtöki javaslatára.

  • Boszorkányságért elítéltek ezreinek bocsátanának meg Skóciában

Fotó: Shutterstock

Natalie Don, a Skót Nemzeti Párt tagja konzultációt kezdeményezett egy törvényjavaslatról, hogy "a boszorkánysággal kapcsolatos történelmi igazságtalanságokat helyrehozza" vele.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a márciusi nemzetközi nőnapon hivatalosan kért bocsánatot azoktól, akiket az 1563-as boszorkánytörvény alapján elítéltek, megaláztak vagy kivégeztek.

1736-ig Skóciában a becslések szerint négyezer embert vádoltak meg a törvény alapján. A négyezerből mintegy 2500-at kivégeztek: Skóciában ötször annyi boszorkánysággal vádolt embert sújtottak halálbüntetéssel, mint bárhol Európában a Witches of Scotland (Skócia boszorkányai) kampánycsoport szerint, amely a posztumusz igazságtételért küzd.

Beszédében Sturgeon elmondta, az áldozatokat "azért vádolták meg és végezték ki, mert szegények, mások, sebezhetők, sok esetben pedig csak azért, mert nők voltak".

Don azt mondta, hogy javaslata nemcsak a múltról szól, hanem a mai Skóciában tapasztalt nemi diszkriminációról és a patriarchális hozzáállásról is.

"Az a véleményem, hogy az igazságosabb, egyenlőbb és előremutatóbb Skócia megteremtése érdekében foglalkozni kell a múlt történelmi igazságtalanságaival" - tette hozzá Don.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!