2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Sport

Az ázsiai focisták jól járnak a Brazucával

Japán szakemberek szerint formatervezése miatt gyorsabb passzokat tesz lehetővé a brazíliai focivébé hivatalos labdája. A szakértők szerint ez az alacsonyabb, ázsiai focistáknak kedvezhet majd a vb-n. A labdarúgó-világbajnokság június 12-én kezdődik.

Pakisztáni asszonyok készítik a brazíliai labdarúgóvébé hivatalos labdáját. És japán szakemberek tesztelik az elkészült Brazucákat a légcsatornában. A labda újdonsága, hogy a korábbi nyolc helyett hat, szimmetrikusan elhelyezett elem borítja a felületét. Ez jobb tapadást, labdakezelést és stabilitást tesz lehetővé. Japán szakemberek azt is megállapították, hogy a Brazuca körüli légellenállás a minimálisra csökken, amikor 20 méter per másodperces sebességgel száll.

– Amikor a Brazuca ilyen sebességgel repül, a légellenállás hirtelen lecsökken, hogy a labda könnyebben tudjon repülni – mondta Aszai Takesi. A japán egyetem professzora szerint ez az alacsonyabb, ázsiai focistáknak kedvezhet majd a vb-n. – Szerintem a Brazuca optimális az ázsiai játékosoknak, akik a nyugati társaikhoz képest lágyabban rúgják meg a labdát, lágyabb rúgással gyorsan lehet passzolni.

Nem mindenki lehet majd elégedett ezzel a labdával, például a portugál Cristiano Ronaldo sem, aki pörgés nélkül rúgja meg a bőrt. „Mivel a Brazuca alacsonyabban repül, az úgynevezett szitálási effektust is nehezebben lehet ezzel a labdával elérni" – tette hozzá a szakember.

A Brazucára kisebb emelkedési erő hat, mint elődjére. A dél-afrikai vb labdáját, a Jabulanit sok bírálat érte amiatt, hogy szabadrúgásoknál, szögletrúgásoknál valószerűtlen szitáló mozgást tett. A 437 grammos Brazucát több mint két évig 30 csapat 600 játékosa tesztelte világszerte. Hivatalos bemutatkozása június 12-én Sao Paulóban lesz, a brazil–horvát nyitómérkőzésen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!