2021. 10. 25. Hétfő Blanka, Bianka napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Hosszabbítás 22:50

Külföld

Uniós csúcsot tartanak a járvány elleni küzdelemről

Este 6 órakor kezdődött az uniós állam- és kormányfők online csúcstalálkozója, amelynek egyetlen napirendi pontja a koronavírus elleni küzdelem lesz. Brüsszelből Zöldhegyi Katalin tudósított.

 

A legfrissebb sajtóértesülések szerint valószínűleg éles viták várhatók az uniós csúcson, hiszen kevés a vakcina. így nem biztos, hogy a 27 uniós tagállam könnyen meg tud majd egyezni - vezette fel a témát György-Horvéth Zsuzsa hírolvasó.

Zöldhegyi Katalin erre elmondta, hogy eddig az Európai Bizottság helyzetjelentését hallhatták a résztvevők, és nemrégiben vette kezdetét az a vita, amelynek fő témája az, hogy jelenleg hol tart az oltóanyagok gyártása, illetve kiszállítása.

A Hír TV brüsszeli tudósítója arra is kitért a bejelentkezésében, hogy több tagállam is egyoldalú szerződésszegéssel vádolja a Pfizert, amely két hétre lecsökkentette a gyártást, Olaszország egyenesen pert indítana az óriáscég ellen.

De várhatóan komoly vita lesz arról is, hogy miként reagáljanak a megjelenő vírusmutánsokra, lezárják-e a tavaszihoz hasonlóan az Unió belső határait. De az információk szerint nagyon megosztó az úgynevezett korona útlevél bevezetése is.

Közegészségügyi igazolás lehet a vakcinaútlevél

Szilvási Endre hírolvasó azt a kérdést tette fel a Hír TV tudósítójának, hogy mit lehet tudni előzetesen, döntenek-e a vezetők a korona útlevél bevezetéséről.

Zöldhegyi Katalin erre azt válaszolta,  hogy a korona útlevél bizonyára központi kérdés lesz az uniós csúcson. Az útlevél bevezetését a görög és a máltai miniszterelnök kezdeményezte, hiszen országaik főként a turizmusból élnek. Ők azt mondják, hogy ez egy közegészségügyi igazolás lehet majd az uniós tagállamok között. De mg sok a nyitott kérdés - hangzott el.

A Hír TV tudósítója arra is kitért, hogy még sok a nyitott kérdés. Egy magas rangú diplomata például nemrég arról beszélt, hogy az útlevél mellett kötelező marad a negatív teszt is.

Majd megjegyezte, hogy központi téma lehet még a csúcson a határok lezárásának a kérdése.

Kapcsolódó:

Gulyás Gergely: Kérhető más típusú oltóanyag, ha valaki nem bízik meg egy vakcinában

Már több, mint ötmillióan kaptak koronavírus elleni oltást Nagy-Britanniában

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Természeti csapások sújtják Dél-Olaszországot

Egy hónap után ismét kitört az Etna 2021. október 25.

Bajba kerülhet Európa: kevés a földgáz

Extrém hideg tél érkezhet az európai kontinensre. 2021. október 25.

Bombaciklon pusztított Kaliforniában

A vihar kidöntötte a fákat és az elektromos vezetékeket. A hatóságok evakuációs központokat hoztak létre. 2021. október 25.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!