2021. március 7.,
vasárnap, Tamás napja

Uniós csúcsot tartanak a járvány elleni küzdelemről

Hír TV

2021. január 21., csütörtök 18:45

Este 6 órakor kezdődött az uniós állam- és kormányfők online csúcstalálkozója, amelynek egyetlen napirendi pontja a koronavírus elleni küzdelem lesz. Brüsszelből Zöldhegyi Katalin tudósított.

 

A legfrissebb sajtóértesülések szerint valószínűleg éles viták várhatók az uniós csúcson, hiszen kevés a vakcina. így nem biztos, hogy a 27 uniós tagállam könnyen meg tud majd egyezni - vezette fel a témát György-Horvéth Zsuzsa hírolvasó.

Zöldhegyi Katalin erre elmondta, hogy eddig az Európai Bizottság helyzetjelentését hallhatták a résztvevők, és nemrégiben vette kezdetét az a vita, amelynek fő témája az, hogy jelenleg hol tart az oltóanyagok gyártása, illetve kiszállítása.

A Hír TV brüsszeli tudósítója arra is kitért a bejelentkezésében, hogy több tagállam is egyoldalú szerződésszegéssel vádolja a Pfizert, amely két hétre lecsökkentette a gyártást, Olaszország egyenesen pert indítana az óriáscég ellen.

De várhatóan komoly vita lesz arról is, hogy miként reagáljanak a megjelenő vírusmutánsokra, lezárják-e a tavaszihoz hasonlóan az Unió belső határait. De az információk szerint nagyon megosztó az úgynevezett korona útlevél bevezetése is.

Közegészségügyi igazolás lehet a vakcinaútlevél

Szilvási Endre hírolvasó azt a kérdést tette fel a Hír TV tudósítójának, hogy mit lehet tudni előzetesen, döntenek-e a vezetők a korona útlevél bevezetéséről.

Zöldhegyi Katalin erre azt válaszolta,  hogy a korona útlevél bizonyára központi kérdés lesz az uniós csúcson. Az útlevél bevezetését a görög és a máltai miniszterelnök kezdeményezte, hiszen országaik főként a turizmusból élnek. Ők azt mondják, hogy ez egy közegészségügyi igazolás lehet majd az uniós tagállamok között. De mg sok a nyitott kérdés - hangzott el.

A Hír TV tudósítója arra is kitért, hogy még sok a nyitott kérdés. Egy magas rangú diplomata például nemrég arról beszélt, hogy az útlevél mellett kötelező marad a negatív teszt is.

Majd megjegyezte, hogy központi téma lehet még a csúcson a határok lezárásának a kérdése.

Kapcsolódó:

Gulyás Gergely: Kérhető más típusú oltóanyag, ha valaki nem bízik meg egy vakcinában

Már több, mint ötmillióan kaptak koronavírus elleni oltást Nagy-Britanniában

Hír TV