2020. július 13.,
hétfő, Jenő napja

Újabb hajók tartanak Olaszország felé fedélzetükön afrikai migránsokkal

Hír TV

2019. július 6., szombat 16:17

Újabb hajók tartanak Olaszország felé fedélzetükön afrikai migránsokkal. Matteo Salvini belügyminiszter megtiltotta a hajóknak, hogy olasz területen tegyék partra a migránsokat. Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a migránsmentő hajók az európai közvéleményt akarják befolyásolni. Ennek célja pedig az, hogy engedékenyebb migránspolitikára kényszerítsék rá az olasz kormányt.

A bejáratott gyakorlatnak megfelelően az embercsempészek riasztják az úgymond „migrágránsmentő” civil hajókat, amelyek azonnal a helyszínre sietnek, hogy még azelőtt a fedélzetükre tudják venni az illegális bevándorlókat, hogy a líbiai parti őrség hajói megjelennének, és visszavinnék őket.

Jelenleg két hajó is Olaszország felé vette az irányt fedélzetükön afrikai migránsokkal. Matteo Salvini belügyminiszter ugyan megtiltotta nekik, hogy olasz területen kössenek ki és partra tegyék a migránsokat, de mindenképpen oda akarják vinni a migránsokat. Pont úgy, ahogy azt a Sea Watch 3 is tette. A német migránsmentő hajó Lampedusa kikötőjében tett partra 53 illegális bevándorlót. A német kapitány ráadásul majdnem tragédiát okozott, amikor az olasz parti őrség egyik hajóját elsodorta. Carola Racketét a kikötés után azonnal őrizetbe vették, de később egy olasz bíró szabadon engedéséről döntött. Matteo Salvini kiutasította a nőt, akit egyúttal háborús bűnösnek is mondott.

Bakondi György emlékeztetett arra, hogy a Földközi tengeren érzékelhetően csökkent az illegális migránsok beáramlása, a balkáni útvonalon azonban ismét egyre több illegális határátlépő érkezik Magyarországra. A belbiztonsági főtanácsadó szerint a balkáni útvonalon alapvetően afgánok, pakisztániak, irániak érkeznek Magyarországra.

Hír TV