2024. 10. 07. Hétfő Amália napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Komment 17:50

Külföld

Tovább erősödik a hatalomkoncentráció Ursula von der Leyen kezében

Von der Leyen még tovább növelné a hatalmát a tagországok felett – írta meg a Világgazdaság. A lap hozzátette: a gazdasági reformokhoz kötné az Európai Bizottság összesen 1,2 ezer milliárd euró kifizetését. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így tervez nyomást gyakorolni a tagállamokra, egyben tovább növelve hatalmát és befolyását.

  • Tovább erősödik a hatalomkoncentráció Ursula von der Leyen kezében

A Bizottság költségvetési tisztviselői egy, a Politico által látott informális dokumentum szerint, azt tervezik, hogy a tagállamoknak egyre több akadályt kell majd átugraniuk ahhoz, hogy a következő, 2028-tól 2034-ig tartó költségvetési tervben megkapják a pénzüket. Brüsszel sokkal szigorúbb feltételeket szabna a kifizetésekért cserébe, mint a korábbi költségvetésekben - tovább növelve a hatalomkoncentrációt von der Leyen kezében.

A szöveg szerint az egyes uniós országok jelenleg érvényben lévő mintegy 530 programját egyetlen nemzeti kasszába vonnák össze. A dokumentum pédául olyan javaslatokat tesz, hogy a tagállamoknak foglalkozniuk kell a nemek közötti szakadékkal, ha szociális lakhatásra vagy a biogazdálkodás előmozdítására szeretnének pénzt kapni. Ez a javaslat - ha elfogadják - borítékolhatóan felháborítja az EU-s támogatásoktól függő agrárszektort.

A lanyhuló gazdaság és a blokk küszöbén tomboló ukrán háború miatt az EU végrehajtó testületére óriási nyomás nehezedik, hogy beruházásait a nem produktív támogatásoktól - amelyeket automatikusan a hagyományos ágazatoknak, például a mezőgazdaságnak juttatnak - az olyan új prioritások felé terelje, mint a védelem és a páneurópai ipari bajnokok létrehozása.

A bizottsági dokumentum jelzi továbbá, hogy Ukrajna uniós csatlakozása előkészítésére fordított összegek, valamint a koronavírus járvány által okozott gazdasági károk enyhítésére folyósított több mint 300 milliárd euró adósság várhatóan késedelmes visszafizetése 

nagy valószínűséggel elúsztatja a hétéves költségvetést; nem lesznek tarthatóak a kiadási irányszámok. 

teljes cikk a Világgazdaság honlapján olvasható.

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Varázstalanodott Magyar Péter

Varázstalanodott Magyar Péter

Lendületét és értelmét is elvesztette Magyar Péter tüntetésturizmusa, amit már saját támogatói is éreznek, hiszen minden várakozást alulmúlt a Tisza Párt szombati demonstrációján megjelentek létszáma – mutatott rá a Magyar Nemzetnek adott interjújában Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Elérte Bosznia-Hercegovinát a Cassandra-ciklon, Magyarország is küldött segítséget + videó

Elérte Bosznia-Hercegovinát a Cassandra-ciklon, Magyarország is küldött segítséget + videó

"A környező országok mentőcsapatokat küldtek, Magyarország pedig takarókat, szivattyúkat küld. 10 darab egyenként 24 négyzetméteres sátrat, 10 darab percenként 1200 liter víz szállítására képes nagy teljesítményű szivattyút küldünk hozzátartózó tömlőkkel és 500 darab takarót ajánlottunk fel." Így fogalmazott Mukics Dániel, Szóvivő, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!