2020. február 23.,
vasárnap, Alfréd napja

Tavakká váltak a terek, hetvenen vesztették életüket

Hír TV

2018. augusztus 16., csütörtök 16:11, frissítve: csütörtök 16:18

Az elmúlt 24 órában több mint hetvenen vesztették életüket a monszunesők következtében fellépő áradásokban Indiában. A déli Kerala államban ma is vörös riasztás van érvényben, 85 ezer helyi lakost kellett kitelepíteni a veszélyeztetett helyekről.

A városi terekből városi tavak váltak rövid idő leforgása alatt. A monszun időszak kiszámítható, mégis minden évben megdöbbentő sajátossága ez: a hirtelen, nagy mennyiségben leszakadó csapadék kezelhetetlen áradásokat okoz. A napokban közel száz éve nem tapasztalt pusztítást okoztak az indiai Kerala államban.

„A víz elárasztotta a házunk alsó szintjét. Át kellett költöznünk a szomszéd házába, a második emeletre. Mindenünk odaveszett, a vízben mindenünk szétázott” – mesélte egy helyi lakos.

85 ezer embert kellett a településekre rászakadó vízözön elől kimenekíteni. A bajt az fokozta, hogy 35 kisebb víztározóból kellett kiengedni a vizet, mert nem bírták már a terhelést. Emiatt a helyi folyók megáradtak, kiléptek medrükből, és elárasztották a termőföldeket, településeket. Több száz ház omlott össze, és vélhetően súlyos kárt fognak regisztrálni a szezonális termések betakarításánál is. Az ivóvíz-fertőzésről nem is beszélve.

„Tegnapig a halálos áldozatok száma 256 volt, május 29-től számolva. 65-en vesztették életüket tegnap, ma pedig újabb nyolc személy” – mondta Kerala államminisztere.

A halálos áldozatok és sérültek száma folyamatosan nő. A mentőegységek munkáját már az indiai hadsereg csapatai is erősítik. Biztonsági okokból az iskolákban szünetel az oktatás, a turistákat pedig arra kérték, hogy egyelőre ne tervezzenek utazást a régióba. A központi kormány időközben szövetségi segélyt ígért a déli államnak.

A bajba jutott államban a következő napok sem hoznak megnyugvást: a meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint szombatig marad az csapadékos idő, emiatt vörös riasztást adtak ki az állam 12 körzetében.