2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Külföld

Tavakká váltak a terek, hetvenen vesztették életüket

Az elmúlt 24 órában több mint hetvenen vesztették életüket a monszunesők következtében fellépő áradásokban Indiában. A déli Kerala államban ma is vörös riasztás van érvényben, 85 ezer helyi lakost kellett kitelepíteni a veszélyeztetett helyekről.

  • Tavakká váltak a terek, hetvenen vesztették életüket

A városi terekből városi tavak váltak rövid idő leforgása alatt. A monszun időszak kiszámítható, mégis minden évben megdöbbentő sajátossága ez: a hirtelen, nagy mennyiségben leszakadó csapadék kezelhetetlen áradásokat okoz. A napokban közel száz éve nem tapasztalt pusztítást okoztak az indiai Kerala államban.

„A víz elárasztotta a házunk alsó szintjét. Át kellett költöznünk a szomszéd házába, a második emeletre. Mindenünk odaveszett, a vízben mindenünk szétázott” – mesélte egy helyi lakos.

85 ezer embert kellett a településekre rászakadó vízözön elől kimenekíteni. A bajt az fokozta, hogy 35 kisebb víztározóból kellett kiengedni a vizet, mert nem bírták már a terhelést. Emiatt a helyi folyók megáradtak, kiléptek medrükből, és elárasztották a termőföldeket, településeket. Több száz ház omlott össze, és vélhetően súlyos kárt fognak regisztrálni a szezonális termések betakarításánál is. Az ivóvíz-fertőzésről nem is beszélve.

„Tegnapig a halálos áldozatok száma 256 volt, május 29-től számolva. 65-en vesztették életüket tegnap, ma pedig újabb nyolc személy” – mondta Kerala államminisztere.

A halálos áldozatok és sérültek száma folyamatosan nő. A mentőegységek munkáját már az indiai hadsereg csapatai is erősítik. Biztonsági okokból az iskolákban szünetel az oktatás, a turistákat pedig arra kérték, hogy egyelőre ne tervezzenek utazást a régióba. A központi kormány időközben szövetségi segélyt ígért a déli államnak.

A bajba jutott államban a következő napok sem hoznak megnyugvást: a meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint szombatig marad az csapadékos idő, emiatt vörös riasztást adtak ki az állam 12 körzetében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!