2019. augusztus 19.,
hétfő, Huba napja

Szigorodnak az Egyesült Államokban a bevándorlási szabályok

2019. július 16., kedd 13:45

A Mexikó felől érkező menedékkérőknek először egy biztonságos harmadik országban kell védelmet kérniük, ezután folyamodhatnak csak menekültstátuszért az Egyesült Államokban. Ez azt jelenti, hogy megvonják a menedékkérelem jogát azoktól a migránsoktól, akik Mexikó felől érkeznek az Egyesült Államokba.

Zárják be a befogadótáborokat - skandálták a tüntetők az amerikai bevándorlásügyi hivatal előtt. A tömeg azért vonult a határvédelemért felelős hatóság épülete elé, mert felháborítja őket, hogy az amerikai hatóságok elválasztják a gyerekeket a szüleiktől, és bezárják őket. Elutasítják a bevándorlók megkülönböztetését is, szerintük az amerikai kormányzat rasszista, mert faji alapon diszkriminálja őket.

"Ezek nem országunk alapelvei, ez nem demokrata felfogás. A történelem most ismétli önmagát, sajnos az elképzelhető legpiszkosabb módon. Az országunkat bevándorlók építették bőrszíntől és származástól függetlenül, mindenki máshonnan érkezett. Itt az ideje, hogy az Egyesült Államok egységet mutasson." - mondta a demonstráció szervezője.

10 amerikai nagyvárosban kezdődtek meg vasárnap az illegális migránsok elleni razziák. Ezek célja, hogy az engedély nélkül az országban tartózkodókat kitoloncolják. Az amerikai elnök azt ígérte, hogy elsősorban a bűnözőket fogják kitoloncolni, azonban a műveletek célja az is, hogy megakadályozzák az országban tartózkodó közép-amerikai családok menedékkérelmét, mivel azok bandaháborúk, é a szegénység elől menekültek el. Mindez Donald Trump 2016-os választási kampányígérete volt, elemzők szerint a 2020-as amerikai elnökválasztás előtt a lépés ismét a kampány érdekeit szolgálja.

Az amerikai kormányzat a tüntetések ellenére újabb, szigorúbb bevándorlási szabályokat jelentett be. A Mexikó felől az amerikai déli határokhoz érkező migránsoknak először egy biztonságos harmadik országban kell védelmet kérniük.

HírTV