2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Túlélve Bolíviát 03:00

Külföld

Stoptáblát mutattak az államfőnek

Korrupciós vádjai miatt eltiltotta a brazil bíróság Luiz Inacio Lula de Silva korábbi elnököt az újrázástól. Lula ezért nem indulhat a következő elnökválasztáson. A volt államfő a döntés után azt mondta: a legfelsőbb bírósághoz fordul jogorvoslatért.

  • Stoptáblát mutattak az államfőnek

Eltiltotta a Brazil Legfelsőbb Választási Bíróság Luiz Inacio Lula da Silva volt államfőt attól, hogy induljon az októberi elnökválasztáson. Lula da Silva, aki 2003 és 2010 között volt elnök, áprilisban kezdte meg 12 éves börtönbüntetését, amelyet korrupció és pénzmosás miatt szabtak ki rá. Az ítélet szerint a volt elnök 1,1 millió dollár kenőpénzt kapott közvetve a Petrobras olajipari óriásvállalattól, ebből újíttatta fel lakását.

„Annak értelmében szavazok, hogy felhatalmazzam a koalíciót: cserélje le jelöltjét 10 napon belül, a cseréig tartózkodjon a kampánytevékenységektől különösen az olyan rádió és televízió hirdetésektől, amik az elnökválasztási kampányhoz kötődnek és távolítsa el a jelölt nevét az elektronikus szavazó programból” – mondta Luis Alberto Barroso, a Brazil Legfelsőbb Választási Bíróság alelnöke.

A választási törvényszék rendkívüli ülésén hét bíró közül hatan az eltiltásra szavaztak. A politikus jogi képviselői korábban közölték, hogy fellebbezni fognak, és a pártja is ilyen értelmű közleményt adott ki. A Datafolha közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a polgárok 39 százaléka adná Lulára a voksát, míg a második legesélyesebb jelölt, a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro csupán 19 százaléknyi szavazatot kapna. Brazíliában október 7-én nemcsak elnökválasztást tartanak, hanem megválasztják a parlamentet és a szövetségi tagállamok kormányzóit is. A választási kampány augusztus 15-én vette kezdetét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!