2021. január 19.,
kedd, Sára, Márió napja

Rendőrök szállták meg a rádió szerkesztőségét

2014. december 27., szombat 12:20, frissítve: szombat 15:52

Az azerbajdzsáni és a török elnök szerint is Amerikából akarják megdönteni a hatalmukat. A két szövetséges országban néhány nap eltéréssel indult rajtaütés az ellenzéki sajtó ellen. Azerbajdzsánban a Szabad Európa Rádió székházát foglalták el rendőrök, Törökországban pedig 30 ellenzéki újságírót vettek őrizetbe.

Rendőrök a Szabad Európa Rádió bakui szerkesztőségénél. Azerbajdzsánban a kormánytól független civil szervezetek eleve nem működhetnek, a vezetés pedig most az ellenzéki sajtó ellen is támadást indított. A kormányzati magyarázat szerint az amerikai tulajdonú média a kormány megdöntését készíti elő. Korábban ellenzéki politikusokat is letartóztattak emiatt. A kaukázusi országot a világ 10 legelnyomóbb rezsimje között tartják számon, Alijev elnök családja a nyolcvanas évek óta van hatalmon.

Amerikai hatalomátvétel előkészítése a vád az ellenzéki sajtóval szemben Azerbajdzsán első számú szövetségesénél, Törökországban is. Ezek a tüntetők azt követelik, hogy a kormány engedjen szabadon harminc újságírót, akiket kormányellenes összeesküvés vádjával tartóztattak le. Idén háromszáz politikus, katonai vezető és közéleti személyiség került rács mögé, mert ellentmondott a kormánynak. „Sokan vannak, akik azért írják a mocskos cikkeiket, hogy Törökország visszatérjen a múltba. Mi ezt nem hagyjuk, és még jobban megerősítjük a demokráciát, és nem érdekel, hogy közben az ellenzék a saját mocskos ügyleteivel van elfoglalva, úgyis elkapjuk őket mind” – fenyegetőzött Erdogan.

Törökországban 2013 óta tartanak tüntetéssorozatot a kormány autoriter intézkedései miatt, a demonstrációk egy isztambuli park beépítése miatt kezdődtek. A legutóbbi több tízezres demonstráció azért volt, mert egy 16 éves fiút letartóztatott a rendőrség egy internetes komment miatt.

Forrás: Hír TV