2024. 07. 04. Csütörtök Ulrik napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Rekordot döntött a német fegyverexport

A németországi fegyverexport 30 százalékkal nőtt 2024 első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest − derült ki a Gazdasági Minisztérium adataiból.

  • Rekordot döntött a német fegyverexport

Oroszország ukrajnai háborúja és Szaúd-Arábiába irányuló megnövekedett eladásai hozzájárultak ahhoz, hogy a német fegyverexport elérje a 7,48 milliárd eurót az év első felében − írta az adatokra hivatkozva a Deutsche Welle német lap. 

A tárca adatai szerint június 18-án az export már elérte a 2023-as teljes kivitel 60 százalékát. Ha a tendencia az év hátralévő részében folytatódik, a fegyvereladások összértéke új rekordot fog elérni.

Németország fegyverexportja már tavaly is történelmi csúcsot ért el, 12,2 milliárd eurót, főként az Ukrajnával szembeni kötelezettségvállalások miatt. A tavaly kiadott exportengedélyekből mintegy 6,44 milliárd euró háborús fegyverekre, 5,76 milliárd euró pedig egyéb katonai felszerelésekre, köztük páncélozott járművekre irányult. Az idei első félévi export közel kétharmada rekordra, 4,88 milliárd euróra növekedve pedig Ukrajnába került.

A konfliktus első évében Berlin 2,24 milliárd euró értékű fegyverszállítást hagyott jóvá Kijevnek, beleértve a légvédelmi rendszereket és a nehéztüzérséget. 

Tavaly 4,4 milliárd euróra nőtt az ukrajnai exportengedélyek összege, a Leopard 2 harckocsikra vonatkozó kötelezettségvállalás mellett. 

Németország az Egyesült Államok után Ukrajna második legnagyobb fegyverszállítója. A háború kezdete óta Németország 10,2 milliárd eurós katonai segélyt ajánlott Kijevnek a Kieli Világgazdasági Intézet (IfW Kiel) Ukrajna Support Trackerje szerint, bár nem mindegyiket fegyverek formájában.

Az adatok szerint a másik négy ország, amely a legjobb 5-ben kapott német fegyvereket, Szingapúr 1,21 milliárd, India 153,75 millió, Szaúd-Arábia 132,48 millió és Katar 100 millió euróval. Rijád azután tért vissza a Top 5 közé, hogy Berlin tavaly júliusban enyhítette az Öböl-menti királyságba irányuló fegyverexportra vonatkozó korlátozásokat. A tárca hangsúlyozta, hogy a királyság jóváhagyása más NATO- vagy EU-partnerekkel közös projektekhez kapcsolódik.

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Elfogták a Martonvásárról megszökött fogvatartottat

Elfogták a Martonvásárról megszökött fogvatartottat

Néhány órán belül elfogták azt a fogvatartottat, aki engedély nélkül távozott a büntetés-végrehajtás martonvásári objektumából; a férfi 50 napos elzárását töltötte, most több éves börtönbüntetés vár rá - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) az MTI-vel csütörtökön.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!