2024. 07. 05. Péntek Emese, Sarolta napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Radar 23:30

Belföld

Beismerés: Milliárdos üzletember pénzelte a Tisza Pártot Magyar Péter kérésére

Bojár Gábor milliárdos üzletember annak idején korrupcióval alapozta meg a vagyonát, és korábban a Momentum egyik legnagyobb szponzora volt – írja a Mandiner.

  • Beismerés: Milliárdos üzletember pénzelte a Tisza Pártot Magyar Péter kérésére

Nem válaszolt a Tisza Párt sajtóirodája a Media1 megkeresésére, miszerint kaptak-e segítséget a Jobbiktól a kampányban, illetve, hogy kik azok a magyar milliárdosok, akik jelentősebb pénzösszeggel vagy más módon segítették a pártot. A portál azt írja: arra sem válaszoltak,

hogy a nagyobb pénzügyi támogatóik között van-e például Bojár Gábor üzletember, 

a Graphisoft és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója, aki a leggazdagabb magyarok toplistáján is szerepel.

Emlékezetes: Bojár korábban a hvg-nek írt publicisztikájában arról értekezett, hogy nem kell szeretni Magyar Pétert, de támogatni kell. „Az én világom nem az ő világa, ezért természetesen sok mindenben nem szimpatikus. De támogatom.

Mert aki Orbán ellen hatékonyabbnak bizonyul, mint az elmúlt 14 évben bárki, azt teljes szívvel támogatom” 

– írta a választások előtt a milliárdos.

Bojár bevallotta: támogatta Magyart

Media1 elérte az üzletembert, aki válaszolt néhány kérdésükre. Elmondta többek között, hogy valóban támogatta Magyar Péter törekvéseit, mit remél a Tiszától, és mi az, amivel nem ért egyet.

Bojár a válasza elején tisztázta a politikai preferenciáját, miszerint a szülei polgári liberális eszmék mentén nevelték, és ezt azóta is őrzi. „Ezen belül tisztelem a szociáldemokrata (tehát nem a kommunista) értékeket, és természetesen tisztelem az európai értelemben vett konzervatív értékeket is. 

A Magyar Péter pártjának nyújtott támogatásomat tehát ennek fényében lehet értelmezni” 

– írta a lapnak.

Az üzletember szerint ugyanis a „magát keresztény-konzervatívnak hazudó kormányzatunk elárulta ezeket az értékeket”. Bojár úgy véli, van néhány párt, amely betölteni igyekszik a keletkezett űrt: például a néppártosodni próbáló Jobbik, a Második Reformkor vagy épp a Márki-Zay Péter féle Mindenki Magyarországa. 

„Úgy láttam azonban (és ebben nem voltam egyedül), hogy most Magyar Péternek nagyobb esélye van a Fidesz hatalmának megrendítésére, mint bárki másnak, beleértve az értékrendjükben hozzám sokkal közelebb álló pártokat is. 

Ezért vállaltam kérésére az anyagi támogatást, különös tekintettel arra is, hogy eddig még országgyűlési választáson nem indult és így – ellentétben az összes parlamenti párttal – semmiféle állami támogatásban nem részesül” 

– fogalmazott.

Korrupcióval alapozta meg vagyonát a Momentum szponzora

Mint ismert: A Momentum anyagi támogatója csempészéssel, valamint a kommunista állam vállalataival való üzleteléssel alapozta meg vagyonát. Bojár Gábor mindezt az Indexnek – és korábban a HVG-nek – ismerte be.

Az üzletember Bojár Gábor neve a politikai életben sem cseng ismeretlenül. A kilencvenes években az SZDSZ holdudvarában tűnt fel, 

majd a liberális párt kimúlása után segítette – többek között – Juhász Pétert és Bajnai Gordont is. 

Az utóbbi időben pedig a Momentum anyagi támogatójaként került előtérbe.

Bojár az Index egyik műsorában felelevenítette a Graphisoft nevű vállalkozása előtti éveket, 

beismerve, hogy az üzlete beindításához szükséges forrásokat – részben – illegális úton szerezte:

„(...) Tehát akkoriban nagyon könnyen lehetett sok pénzt keresni azzal, hogy behoztuk a nyugati embargós eszközöket. Bevallom, a Graphisoft is így indult. Tehát… nem, a Graphisoft előtt. A kezdőtőkéhez a barátom pénzén kívül az is kellett, hogy bármilyen üzletet én is megcsináltam: ez az embargós cuccoknak a becsempészése és jó áron való eladása állami vállalatoknak.”

Magyar Péter pártjának anyagi támogatója tehát csempészéssel, valamint a kommunista állam vállalataival való üzleteléssel alapozta meg vagyonát.

„Ennyi év után bevallhatom, hogy az első megrendelésünk után – amely még itthon volt 1982-ben, és a Paksi Atomerőmű csőrendszereinek tervezéséhez szállítottunk szoftvert – vissza kellett adnunk tíz százalékot” – ezt pedig már a hvg-nek nyilatkozta, amely cikket azóta már törölte a portál, ám itt még fellelhető.

A teljes cikket a Mandiner.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Tagadja fideszes múltját Magyar Péter + videó

Tagadja fideszes múltját Magyar Péter + videó

Egy, a TV2 birtokába került felvételen viszont az látszik, hogy Magyar a Fidesz 2022-es eredményváró buliján önfeledten ünnepelte az országgyűlési választáson aratott kétharmados győzelmet.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!