2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Rekordalacsony az elégedettség a belpolitikai helyzettel Csehországban

Rekordalacsony szintre süllyedt az elégedettség a belpolitikai helyzettel Csehországban. Nagyon visszaesett a kormányzó ANO mozgalom támogatottsága és növekszik az ellenzéki Cseh Kalózpárt népszerűsége - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a Kantar CZ ügynökség készített a közszolgálati Cseh Televízió megbízásából.

  • Rekordalacsony az elégedettség a belpolitikai helyzettel Csehországban

A belpolitikai helyzettel jelenleg a cseh lakosság mindössze 11 százaléka elégedett, ami több mint két évtizede soha nem mért mélypont. Az elégedetlenek aránya ugyanakkor megközelítette az 50 százalékot - ismertette vasárnap a felmérés eredményét a televízió. "December óta az elégedetlenek aránya szokatlanul gyorsan megugrott" - mondta Ondrej Rybon, a Kantar CZ elemzője a televízióban.

Az elégedetlenség minden társadalmi csoportban, illetve politikai pártban egyaránt emelkedő tendenciát mutat - jegyezte meg.

Tíz-tizenöt éve a belpolitikai helyzettel elégedettek aránya 30-35 százalék körül mozgott, tavaly tavasszal, a koronavírus-járvány kezdetén viszont rekordmagasra, 60 százalékra nőtt. Azóta viszont folyamatosan csökken, amire elsősorban a kormánykoalíció pártjai fizetnek rá. Csehországban ugyanis egyre nő azoknak az aránya, akiknek a véleménye szerint az Andrej Babis vezette koalíciós kormány nem tud kellőképpen megbirkózni a koronavírus-járvánnyal.

A pártok népszerűségi listáját március elején az ellenzéki Cseh Kalózpárt vezette 22 százalékos támogatottsággal, a 2017-es választások óta első ízben előzve meg az ANO mozgalmat, amelynek támogatottsága tíz százalékkal 20,5 százalékra esett vissza. A harmadik helyen az ellenzéki jobboldali Polgármesterek és Független Személyiségek (STAN) áll 13 százalékkal, míg a cseh sajtó által populistának minősített ellenzéki Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 11 százalékkal a 4. helyet foglalja el.

A Kalózpárt és a STAN már korábban bejelentette, hogy az októberi parlamenti választásokon koalícióban indulnak. Ennek a koalíciónak a támogatottsága egy másik Kantar CZ felmérés szerint 34 százalék, míg a második helyen az egyedül indulni kívánó ANO végezne 22 százalékkal. A harmadik helyet a Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a Néppárt (KDU-CSL) foglalja el 17,5 százalékos támogatottsággal.

Csehországban október 8-án és 9-én tartják az újabb képviselőházi választást. A parlamenti alsóháznak 200 tagja van.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!