2023. 03. 31. Péntek Árpád napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Peking vörös vonalakat húzott

Tajvan, az Egyesült Államok és Japán aggasztja ma legjobban a pekingi vezetést — legalábbis erre utal a feltörekvő ázsiai nagyhatalom tegnap megjelent nemzetbiztonsági fehér könyve. A katonai fejlesztésekről visszafogottan, a nemzetközi kapcsolatokban uralkodó állapotokról viszont szokatlanul keményen fogalmaz a dokumentum, ami mindenekelőtt a versenytársaknak címzett, határozott üzenetként értelmezhető.

  • Peking vörös vonalakat húzott

Tegnap tette közzé Kína a legújabb, biztonságpolitikáját részletező fehér könyvét, a dokumentum tartalmáról pedig már az eredeti, illetve az angolra fordított cím közötti különbség is árulkodik. Utóbbi ugyanis a 27 ezer szavas szövegből egyetlen mondatot emel ki, miszerint Kína soha nem fog világhegemóniára törekedni. A külföldi félelmek csillapítására szánt, a pártsajtó által terjesztett verziónál izgalmasabb a dokumentum eredeti címe: Kína nemzetbiztonsági fehér könyve egy új korszakban. Ez ugyanis a Hszi Csin-ping (Xi Jinping) elnök által 2017-ben, a Kínai Kommunista Párt tizenkilencedik kongresszusán meghirdetett új korszakra utal, ami távol áll a visszahúzódó, előzékeny politikától. Hszi elképzelései szerint Kína 2050-re a globális politikai folyamatok befolyásolására képes, világszínvonalú hadsereggel felvértezett nagyhatalom lesz, amit azonban a tegnap közölt dokumentum inkább feledtetni, mint megerősíteni próbál.

Kína legutóbb 2015-ben adott ki hasonló fehér könyvet, akkor Peking sokkal erélyesebb katonapolitikát vetített előre. Különösen a flottafejlesztést érintette az akkori aktív védelem doktrínája. De azóta sokat változott a geopolitikai környezet, elsősorban erre reagál az új dokumentum. A szöveg nagy hangsúlyt fektet Kína egységére, felemlegetve az úgynevezett szeparatistákat, és figyelmezteti a szuverenitásáért küzdő Tajvant, illetve az autonómiával rendelkező Tibetet és Hszincsiang tartomány ujgur lakosságát. A dokumentum leszögezi, ezek a mozgalmak nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, hiszen az ország egységének megtörésére törekednek. Külön kiemelik az újraegyesítés ellen küzdő, de facto független Tajvant. A dokumentum közlését követően a pekingi védelmi miniszté­rium szóvivője közölte: Tajvan függetlenségét soha nem fogadják el, Kína újraegyesítése biztosan megtörténik majd.

A fehér könyv is megállapítja, sokat változott a geopolitikai környezet, a nemzetközi kapcsolatokat ma alapvetően az ellenségesség jellemzi. Mint írják, az Egyesült Államok módosította nemzetbiztonsági és védelmi straté­giáit, és egyoldalúan hozott döntéseket, ami felborította a világban az egyensúlyt.

– Ezzel fokozódott a vezető országok közötti verseny, jelentősen emelkedtek a védelmi kiadások a nukleáris fegyverkezés, a világűr militarizálása, a kiberbiztonsági és rakétavédelmi kapacitások terén egyaránt – fogalmaz a dokumentum. Érdekes eleme a fehér könyvnek, hogy külön foglalkozik Japánnal. A hét végén a felsőházban kétharmados többséget szerzett jobboldali japán kormánykoalíció minden bizonnyal fegyverkezésbe kezd, ami Peking szerint a regionális egyensúly megingását vonja maga után. Kiemelik a Kelet-kínai-tengeren fekvő Diaojü-szigetek ügyét; a Tokió és Peking által is követelt terület a dokumentum szerint törést okozhat az egyébként javuló kapcsolatokban.

A dokumentum bőséges alapanyagot szolgáltat a következő hetekben a nemzetközi Kína-kutatóknak, akik a Twitter mikroblogon máris hozzáláttak a munkához. Elsa Kania, a Center for a New American Security elnevezésű kutatóintézet vezető munkatársa úgy fogalmazott, a fehér könyvben használt, helyenként szokatlanul éles stílussal Peking célja az lehetett, hogy egyértelművé tegye a „vörös vonalakat” a világnak.

 Magyar Nemzet

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szavazás

Szavazás

Az amerikai tanácsadók miatt szavazza le a baloldal a békepárti javaslatot a Parlamentben?
Vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump ellen hallgatási pénz fizetésének ügyében helyi idő szerint csütörtökön New Yorban - erősítette meg a volt elnök ügyvédje.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Földrengés volt Ausztriában

Földrengés volt Ausztriában

Földrengés volt Ausztriában, a 4,1-es erősségű földmozgást Sopron térségében a lakosság is érzékelte - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!