2020. október 19.,
hétfő, Nándor napja

Nyári utazási szezon

Hír TV

2020. június 30., kedd 15:28

Külön szabályok vonatkoznak az uniós, és nem uniós országból behozható termékek mennyiségére, ezért a NAV azt kéri a külföldre utazóktól, minden esetben körültekintően tájékozódjanak a szabályokról. A rendőrség pedig arra hívja fel a figyelmét az utazóknak, hogy indulás előtt ellenőrizzék okmányaikat, és a gépjárműveik papírjait is.

Éves szinten mintegy 20 millió utas lépi át  a határt Csongrád-Csanád megyében, legtöbben a nyári idegenforgalmi szezonban, akkor havonta 2 és fél millióan. Ilyenkor akár több órát is várakozni kell a határon.  

Más szabályok vonatkoznak azokra, akik az unión belül, vagy az unión kívülre utaznak, és onnan jönnek vissza. Az unión belül a magáncélra vásárolt termékek többségét szabadon be lehet hozni, azonban a vadász és sportfegyverek vagy gyógyszerek engedélyhez kötöttek. Nagyobb mennyiségű italra, dohányárúra pedig korlátozások vonatkoznak. 

2019 decemberétől szigorúbb növényegészségügyi rendszert vezetett be az unió, célja az egyes áruféleségekkel terjedő kártevők növényegészségügyi kockázatának csökkentése, valamint a megtermelt és forgalmazott élelmiszerek nyomon követése.

Hír TV