2021. 09. 24. Péntek Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Nem csak fertőzőbb, de halálosabb is az új brit vírusmutáció

Nemcsak fertőzőbb, de halálosabb is a koronavírus új variánsa, amely Nagy-Britanniában jelent meg elsőként. Európában ezért sürgetőbb feladat az oltási kampány felgyorsítása, csakhogy a Pfizer mellett az Astra Zeneca is kevesebb vakcinát szállít a vállalt mennyiségnél. Az Unió újabb utazási korlátozásokat vezetett be, Európába jelenleg sehonnan nem jöhetnek turisták.

A koronavírus brit variánsa nem csak fertőzőbb, de 30%-al halálosabb is lehet, mint a korábbi változat. Ezt a brit miniszterelnök jelentette be, statisztikai számításokra hivatkozva. Boris Johnson azonban egy jó hírt is megosztott honfitársaival.

Európa hátránya még nőni is fog, mivel a brit AstraZeneca gyógyszergyár gyártási gondok miatt 60 százalékkal csökkenti az Európai Uniónak szánt vakcinaszállítmányokat az első negyedévben.

A Pfizer-Biontech vakcina szállítása is akadozik, ami minden európai országot érint. Horvátország fel is függesztette a lakosság beoltását, Lengyelország pedig jogi lépéseket tesz, ha az amerikai gyógyszergyártó nem pótolja az elmaradt szállítmányokat.

Az Ursula von der Leyen vezette Bizottság eltaktikázta magát a közös oltóanyag-beszerzéssel, a késlekedés ára emberéletekben kifejezhető, miközben a korlátozások fenntartása hatalmas terhet ró a tagállami költségvetésekre. Egyelőre nem a lazítás, hanem a további szigorítások vannak érvényben.

Az Európai Unióba való belépést már vasárnaptól kezdve megszigorítják. Az új előírások értelmében a turisztikai célú beutazást teljes mértékben betiltják. Unión kívüli országokból csakis azok utazhatnak be, akiknek erre „alapos, munkával vagy családi eseménnyel kapcsolatos indokuk van, de még nekik is friss negatív tesztet kell bemutatniuk. Az Unión belül egyes országok külön-külön is szigorították utazási szabályaikat.

A legdrasztikusabb lépést Belgiumban hozták meg, ott a jövő héttől kezdve teljesen megtiltják a be- és kiutazásokat, mindössze a tranzitutasok számára engedélyezik az áthaladást, persze azt is csak nyomós indok és negatív teszt birtokában.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó: A vakcinák jelentik az egyedüli megoldást a világjárvánnyal szemben

A vakcinák jelentik az egyedüli megoldást a világjárvánnyal szemben, ezért azt nem szabad ideológiai vagy politikai kérdésként kezelni. 2021. szeptember 24.

Egy év alatt nem történt előrelépés az uniós migrációs terv megvalósításában

Az Európai Bizottság alelnöke szerint nincs szükség stratégiára. 2021. szeptember 23.

Szijjártó: A Közel-Kelet és Közép-Európa biztonsága szorosan összefügg

A tárcavezető hangsúlyozta: folytatni kell a kapcsolatok normalizálását Izrael és az arab országok között. 2021. szeptember 23.

Legfrisebb híreink

Éber figyelem, gyors segítség

Szomszédok jelezték a rendőrségen, hogy girincsi ismerősük egy ideje nem ad életjelet magáról, feletételezhető, hogy baj történt az idős nővel.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!