2019. szeptember 21.,
szombat, Máté, Mirella napja

Migránsokat fogtak el az Égei-tengernél

MTI

2019. május 22., szerda 19:15

Tíz migránst fogott el a repülőtéri rendőrség Szantorini és Kósz szigetén, a nyaralási szezon kezdetén - közölték helyi tisztviselők szerdán.

A görög rendőrség közölte: a migránsok abban reménykedtek, hogy hamis útleveleikkel Belgiumba, Franciaországba, Spanyolországba, illetve Ausztriába juthatnak.

Emellett a görög parti őrség arról tájékoztatott: kedd és szerda hajnal között további 160, Törökországból Görögországba tartó migránst fogtak el. Közülük 90-et Számosz, Agathoníszi, illetve Farmakoniszi szigetek partjainál, a többi 70-et pedig Leszbosz szigeténél kapták el a parti őrség egységei.

A görög parti őrség ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az érkező illegális bevándorlók száma a menekültügyi válság tetőfokát jelentő 2015-ös évhez képest jóval alacsonyabb. Akkor voltak napok, amikor hétezer menedékkérő érkezett Törökországból az égei-tengeri szigetekre.

A menekültáradat csak a EU-török migrációs egyezmény 2016-os megkötését követően apadt érezhetően.

A görög szigeteken lévő túlzsúfolt menekültügyi központok tehermentesítésére az elmúlt hónapokban több ezer menedékkérőt szállították át a görög szárazföldre. Leginkább családokról, egyedülálló nőkről, kiskorúakról, valamint vallási kisebbségekről van szó, akiknek jó esélyük van arra, hogy elfogadják menedékkérelmüket - közölte a görög menekültügyi minisztérium.

MTI