2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Meghiúsult az ortodox karácsonyi tűzszünet Ukrajnában

Hiába javasolt fegyvernyugvást az ortodox karácsonyra Vlagyimir Putyin, az ünnepek alatt sem nyugodhatnak az Ukrajnában élők. Az oroszok javaslatát Kijev élből elutasította. Mivel az ukránok a tűzszünet után is ágyúztak, végül a szakadárok is folytatták a tüzelést.

  • Meghiúsult az ortodox karácsonyi tűzszünet Ukrajnában

- Kedves lakosság! Boldog karácsonyt kívánok. Napról napra közelebb kerülünk a győzelemhez. Meg kell védenünk a földünket, és ehhez szakítanunk kell néhány hagyományunkkal: karácsonykor nem hordhatjuk régi, sötét ruháinkat. Azonban február 24-e óta nem viselhetjük fehér ruháinkat, fekete ellenséggel harcolunk - mondta karácsonyi köszöntőjében Volodimir Zelenszkij

A hívők otthonaiban rendeztek kisebb karácsonyi szertartásokat Ukrajnában, sok településen ugyanis a templomok is elpusztultak a bombázások során.

Eközben Moszkvában hatalmas pompával tartották meg az ortodox karácsonyi misét A szertartást az orosz ortodox egyház feje, Kirill pátriárka vezette - ő javasolta Vlagyimir Putyin elnöknek a karácsonyi fegyvernyugvást is. A vallási vezető ugyanakkor élesen bírálta az ukrajnai vezetőket azért, ahogy az orosz ortodoxokkal bánnak.

A Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott misén azonban a szokásokkal ellentétben, alig jelentek meg vezető orosz politikusok, például Putyin elnök sem vett részt a szertartáson. Az orosz vezető egy kizárólag neki tartott karácsonyi misére ment el a Kremlben.

A frontvonalon azonban már nem volt olyan nyugalom, mint Putyin elnök személyes miséjén: a meghirdetett fegyvernyugvás ellenére az ágyúzás - legalábbis Luhanszk és Donyeck megyében - nem csillapodott. Az ukránok előre jelezték, hogy nem támogatják a tűzszünetet, amit cselnek tartottak, míg az oroszok oldalán harcoló szakadárok jelezték, ők vissza fognak lőni, ha az ukránok nem tartják tiszteletben a karácsonyi békét.

Az oroszok által kihirdetett fegyvernyugvással kapcsolatban a Pentagon is szkeptikus volt.

- Érthető módon szerintem erősen szkeptikus a tűzszünettel kapcsolatban mindenki itt az Egyesült Államokban és szerte a világon, tekintve Oroszország tévinformációs technikáit és propagandáját. Természetesen nagyszerű lenne valóban véget vetni az Ukrajnában zajló háborúnak, de úgy tűnik ehhez még támogatnunk kell Ukrajnát - mondta a Pentagon szóvivője

Az Egyesült Államok pedig továbbra sem fukarkodik: ezúttal 50, Bradley-típusú harcijárműt szállítanak Kijevnek, valamint egy közel 3 milliárd dolláros, átszámítva mintegy 1100 milliárd forintos támogatási csomagot is bejelentett Washington.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!