2020. szeptember 25.,
péntek, Eufrozina, Kende napja

Megbénulhat Franciaország, a legkeményebb sztrájk várható Párizsban

2020. január 9., csütörtök 15:08

Zavargások várhatóak Franciaországban, mivel délutánra hirdették meg az utóbbi hetek egyik legnagyobb tüntetéssorozatát. Párizsban szinte polgárháborús készültségben vannak a hatóságok.

Franciaország ma újra megbénulhat. A Le Figaro forrásai szerint az egyik legkeményebb napra lehet számítani a tüntetések kezdete óta. A fővárosban meghirdetett demonstrációk mellett, általános sztrájkot is tartanak. A közlekedési dolgozók nagy része már több mint egy hónapja nem vette fel a munkát.

Van egy olyan érzésem, hogy nem mostanában ér véget. A helyzet nagyon bonyolult, nagyon fontos hogy megoldást találjanak. Tenni kell valamit, mert sokáig nem tartható fenn ez a helyzet

- nyilatkozta egy párizsi lakos.

Úgy tűnik a folyamatos sztrájkba egyre többen kezdenek belefáradni.

Elég bonyolult a helyzet, fel kellett szállnunk a regionális expresszvonatra, majd a metróra, amelyet a forgalmi problémák miatt megállítottak, tehát le kellett szállnunk a metróról, és végi kellett sétálnunk az egész Sebastopol körúton. Megértem a sztrájk okát, de ez túlságosan hosszú, különösen mivel Macron elnököt nem érdekli, és úgy tűnik, hogy semmit sem akar tenni ellene, csak húzza az időt. A sztrájk hosszú ideje tart, és biztos, hogy a franciák már belefáradtak

- nyilatkozta egy diák.

Ma sztrájkba lépnek a kikötői munkások mellett, az energiaszektor és az olajfinomítók munkatársai. Ez pedig akár benzinhiányhoz is vezethet. Emellett tüntetnek a postások, a távközlési hálózatok munkatársai, mintegy 70 ezer ügyvéd, az egészségügyi dolgozók és a közhivatalnokok is. De hiába tárgyalt a kormány a szakszervezetekkel, utcára vonulnak a tanárok, a tűzoltók, és a stewardess-ek is.

A délután kezdődő tüntetés központja most is Párizs lesz, ahová mintegy 5500 rendőrt vezényelnek. Hozzájuk csatlakozik a köztársasági véderő 45 egysége és 3000 csendőr.

A szervezők előre felhívták a figyelmet arra, hogy a megmozdulásokhoz várhatóan csatlakoznak szélsőbaloldali anarchista alakulatok is. Így ismét összecsapás várható a hatóságok és a tüntetők között.

HírTV