2021. március 1.,
hétfő, Albin napja

Magyarország beelőzte a többi európai tagállamot - olasz lapok a vakcinabeszerzésről

2021. január 22., péntek 11:50

Az olasz lapok üdvözlik, hogy a magyar kormány engedélyezte az orosz Szputnyik-V vakcina felhasználását. A hír pár óra alatt elözönlötte a sajtót.

Magyarország az első a kontinensen, aki jóváhagyja az orosz vakcina felhasználását, írják az újságok elismerve a magyar hatóságok bátorságát és előrelátását. Idézik Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentését, miszerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Moszkvába utazik, hogy a helyi hatóságokkal az orosz oltóanyag beszerzéséről tárgyaljon. Hangsúlyozzák, hogy az illetékes hatóságok az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) megvizsgálta az oltóanyagot és engedélyezte a lakoságon való alkalmazását.

Az olasz lapok kitérnek Szijjátó Péter és Mihail Albertovics Muraskó orosz egészségügyi miniszter tárgyalására, továbbá idézik a magyar külügyminiszter bejelentését, miszerint „az oltás felgyorsítása Magyarországon emberéleteket véd meg. Az élet hamarabb visszatérhet a normalitás mezejére és lehetővé teszi, hogy a korlátozásokat korábban feloldják.”

A La Repubblica napilap is részletesen tájékoztat a magyar döntésről.

A magyarok beelőzték a többi európai tagállamot

- közli a napilap, majd idézi Orbán Viktor péntek reggeli bejelentését miszerint egy megfelelő technológiával felszerelt vakcina gyár létesítését tervezi.

A magyarok Szputnyik-V melletti döntését furcsa mód nem kísérik elmarasztaló kritikák. Nem így volt ez október végén, amikor Orbán Viktor bejelentette, hogy szándékában áll az orosz vakcina beszerzése. „A vakcina nem válhat politikai vitatémává, egészségügyi kérdésről van szó, emberéletek megmentéséről” – idézte novemberben az Agi sajtóügynökség a magyar kormányfő szavait, majd azzal vádolta, hogy az európai intézmények által kidolgozott oltási rendszer meggyengítésére törekszik.

A koronavírus elleni oltóanyagok több forrásból való beszerzésére vonatkozóan megváltozott az olasz sajtó nézőpontja, nem üti meg a korábbi kritikus hangnemet. Ennek oka az lehet, hogy Gulyás Gergely miniszter bejelentése egy olyan helyzetben találja Olaszországot, amikor az oltóanyag ellátás akadozása, az oltási program megtorpanáshoz és kényszerű átütemezéséhez vezetett. Lazio tartományban teljes mértékben leállították az oltásokat, annak érdekében, hogy a második adag vakcinát megkaphassák az első körben beoltott egészségügyi dolgozók. A jövőbeli szállítmányok megbízhatósága is egyre bizonytalanabb. Domenico Arcuri csütörtök este bejelentette, hogy jövő héten további 20 százalékkal csökkentett Pfizer BioNtech vakcina-szállítmány érkezik az országba.

 

HírTV