2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Maduró a puccsisták lefegyverzését sürgeti

A hivatalban lévő venezuelai elnök felszólította a hadsereget, hogy fegyverezze le az árulókat és puccsistákat. Nicolás Maduró leszögezte: eljött a harc ideje. A fegyveres erők második számú vezetője megerősítette, hogy a katonaság hű Maduróhoz.

  • Maduró a puccsisták lefegyverzését sürgeti

Aki teheti elmenekül Venezuelából. Ezek a képek a kolumbiai határnál készültek. Az emberek azt mondják nincs más választásuk, mint elhagyni szülőhazájukat, mivel az országban a politikai válság mellett súlyos élelmiszer és gyógyszerhiány van. Az elmúlt időszakban csaknem 3 és fél millióan távoztak a latin amerikai országból.

„Boldog voltam mert úgy éreztem, hogy az ideiglenes elnök elhozza a változást és meg tudja győzni a hadsereget, hogy álljon mellé. Azt látom azonban, hogy semmi sem változik. „ - mondta egy venezuelai menekült nő.

A hivatalban lévő elnök az árulók és puccsisták lefegyverzését sürgeti. Maduró államcsínykísérlettel vádolja Juan Guaidót a törvényhozás elnökét. Az ellenzéki vezető kedden szólította fel az ország hadseregét, hogy álljon az ő oldalára. A fegyveres erők második számú vezetője azonban közölte: a katonaság hű Maduróhoz. A hivatalban lévő elnök a hadsereg tagjaival közösen állt a nyilvánosság elé.

"Megmondom, mi volt a puccsisták célja. Egy polgárháború! Puska a puska ellen, tank a tank ellen, a testvérek egymást gyilkolják. Ezt az alternatívát kínálták Venezuelának. Eljött a harc ideje, leverve a puccsista kísérleteket és a Washington pénzén megvett árulókat". A katonáknak még inkább engedelmesebbnek és összetartóbbnak - közölte Nikolás Maduró, államfő.

Eközben egy venezuelai bíróság letartóztatási parancsot adott ki Leopoldo López ellenzéki politikus ellen, miután megsértette a 2017-ben ellene elrendelt házi őrizet szabályait. López Spanyolország caracasi nagyköveti rezidenciára menekült. Azonban nem kért menedékjogot Madridtól. Az ellenzéki politikust 2014-ben 14 év börtönbüntetésre ítélték, mert a vád szerint erőszakra bujtott fel kormányellenes tüntetéseken. 2017 júliusában azonban házi őrizetbe engedték a Ramo Verde katonai börtönből. López egyébként Maduró riválisának, Juan Guaidónak a szövetségese.

Nem akarok visszatérni a börtönbe, mert az egy pokol. Nem akarok visszamenni, de nem félek ha mégis arra kényszerülök. Mint ahogy Madurótól és az ő diktatúrájától, valamint azoktól az kényszerítőeszközöktől sem félek, amelyekkel még nyomást tud rám gyakorolni. Ugyanis ezek sem lesznek elegek ahhoz, hogy megőrizze a hatalmát - szögezte le Leopoldo López.

Madrid megerősítette, hogy Leopoldo López jelenleg a caracasi nagykövetségén tartózkodik. A spanyol külügyminisztérium leszögezte: semmiképpen nem adja ki a venezuelai hatóságoknak Leopoldo Lópezt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!