2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 06:30

Külföld

„Kiharcoltuk!”

Példátlan siker! Hatalmas áttörésnek nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli megállapodást, amely magyar és lengyel közös győzelem. A miniszterelnök szerint Magyarországnak és Lengyelországnak nemcsak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, hanem elérték, hogy megvédjék a nemzet büszkeségét is. Orbán Viktor hozzátette: minden támadást, amely össze kívánta volna kapcsolni az uniós pénzeket és a jogállamiságot, sikerrel visszavertek.

  • „Kiharcoltuk!”

Mintegy 90 órányi tárgyalás sikerült végül egyezségre jutniuk az uniós állam és kormányfőknek. Összességében 1824 milliárd euró sorsáról kellett dönteniük a tagállamok vezetőinek, a keret költségvetésről, valamint a koronavírus által sújtott helyreállítását célzó pénzügyi csomagról.

A 2021-2027 közötti büdzsé 1074 milliárd euró, melyet a 750 milliárd eurós helyreállítási alappal egészítenek ki. Ebből a hitel 360 milliárd euró, a támogatás összege pedig 390 milliárd euró.

A magyar kormányfőnek köszönhetően

a végső megállapodás szövegéből kivették azt a részt, amely kimondta, hogy a jogállamiság sérelme esetén uniós forrásokat lehet megvonni részben vagy teljesen a tagállamoktól.

A kedd hajnalban aláírt dokumentum úgy fogalmaz,

„az Európai Tanács hangsúlyozza a jogállamiság tiszteletben tartásának fontosságát”.

Lesz egy új ellenőrzési mechanizmus, de ehhez minősített többségre lesz szükség, így

nem ismétlődhet meg az Európai Parlament Magyarország ellen folytatott 2018-as gyűlöletkampánya.

Az új rendszer leírásakor a jogállamiság megemlítését törölték.

Együtt kezdtük méghozzá csütörtök este ezt az eseményt és öt napon keresztül végeztük a munkánkat és ma sikerült együtt befejeznünk ezt, ami jól szimbolizálja azt, hogyha szorosan összefogunk akkor nincs olyan ellenfél, aki sikeres lehetne ellenünk

- így kezdte értékelését a magyar kormányfő a maratoni tárgyalások után. Orbán Viktor hatalmas sikerként értékelte az ötnaposra nyúlt csúcstalálkozót. Hozzátette:

ez nemcsak hazánk győzelme.

A miniszterelnök elérte, hogy Magyarország 3 milliárd euróval több pénzt kapott, mint amire előtte számítani lehetett, a hazánknak járó összeget kifizetését pedig nem fogják politikai feltételekhez kötni.

Orbán Viktor hozzátette: a jogállamiság és a költségvetés témáját külön kell kezelni, hiszen az egyik politikai a másik pedig gazdasági kérdés, amelyek között nem lesz kapcsolat.

A miniszterelnök hangsúlyozta:

maradtak még megoldásra váró ügyek, mint például az uniós pénzből támogatott NGO-k átláthatósága, de ez a témakör hamarosan ismét napirendre kerül.

Orbán Viktor búcsúzóul azt mondta:

azt kívánja minden magyarnak, soha ne legyen kevésbé sikeres reggele, mint a mai.

A lengyel kormányfő külön megköszönte a magyar miniszterelnöknek a sikeres együttműködést a költségvetési tárgyalásokon.

Nemcsak a lengyel miniszterelnök, hanem Angela Merkel is pozitívan nyilatkozott hazánkról.

A német kancellár elmondta:

a német soros elnökség támogatja, hogy még idén zárják le a Magyarország ellen indított hetes cikk szerinti eljárást.

Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök angol nyelvű sajtótájékoztatót tartott a brüsszeli EU-csúcs után.

HírTV

KAPCSOLÓDÓ: 

Magyar siker Brüsszelben

Orbán Viktor angol nyelvű sajtótájékoztatója az EU-csúcsról

Politico: Orbán Viktor nem túsz többé

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

A Moziklip egy 1987-ben készült magyar zenés szkeccsfilm, amelyet Tímár Péter rendezett. A filmben 18 popzenei és újhullámos előadó mutatkozott be egy-egy klip erejéig. Vincze Lillát és a Varga Miklóst kérdeztük a Szélesvásznú történelemben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!