2022. 07. 02. Szombat Ottó napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Háború Ukrajnában: Háborús veszélyhelyzet – mit jelent ez a gyakorlatban?

A stúdióban Gyürky Enikő, Szani Roland és Árendás Péter külpolitikai szerkesztő. Kapcsoltuk ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt. Kedd éjféltől Magyarországon életbe lépett a háborús veszélyhelyzet. Mi áll a kormányzati döntés mögött? Adásunk második felében pedig vendégünk volt Marosi Antal, a Karc FM haditudósítója annak apropóján, hogy Szeverodonyeck városára összpontosították támadásaikat az orosz erők.

A kormány által kihirdetett veszélyhelyzet jelenleg 15 napra szól, azonban az intézkedés szükségességét folyamatosan felülvizsgálják és ha szükséges meg is hosszabbítják. Az alkotmányjogász azt is elmondta, jogi szempontból pontosan ez mit is jelent.

„Olyan típusú döntésekhez a honvédség vagy a rendőrség kapcsán amelyhez törvényi felhatalmazás kellene, ilyen típusú kérdésekben rendeleti úton is dönthet a kormány, olyan területeken amely a katasztrófa védelmi törvény hatálya alá esik és adott esetben például a katasztrófavédelmi törvény módosítását igényelhetné, ezekben a helyzetekben a kormányzat szintén rendeleti úton tud dönteni”

A konkrét intézkedésekről pedig Orbán Viktor szerdára ígért tájékoztatást.

Rengeteg az álhír a rendkívüli jogrend kapcsán

Alig telt el néhány óra a háborús veszély-helyzetet kihirdetése óta, magyar és nemzetközi szinten is rengeteg álhír jelent meg a különleges jogrend kapcsán. Erre hívta fel a figyelmet ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A Századvég jogi szakértője hozzátette: olyan kijelentéseket tesz az ellenzék, amellyel maga alatt vágja a fát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!