2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Erőszakba torkollt az ellenzéki tüntetés

Több bolíviai nagyvárosban erőszakba torkolltak az ellenzéki tüntetések, amelyek a választási csalás gyanúja miatt robbantak ki. Az első részeredmények még azt jelezték, hogy a jelenlegi elnök és jobboldali kihívója között csak 7 százalék a különbség. Majd leállt a szavazatszámlálás és azok közzététele. A voksolást végül Evo Morales 10 százalékos fölénnyel nyerte meg. A nemzetközi megfigyelők magyarázatot várnak a bolíviai kormánytól.

  • Erőszakba torkollt az ellenzéki tüntetés

Csalás, csalás ezt skandálták a tüntetők a bolíviai fővárosban. A dél amerikai országban azután szabadultak el az indulatok, hogy a választási bizottság közzétette a vasárnapi elnökválasztás végeredményét.

Az első részeredmények ugyanis még arról szóltak, hogy decemberben második fordulót kell tartani, mert csak 7 százalék a két jelölt közötti különbség. Ezután azonban megakadt a szavazatok összesítése és közzététele. A választási bizottság pedig már csak a végeredményt jelentette be. Ennek értelmében Evo Morales nyerte az elnökválasztást 46,85 százalékkal, míg Carlos Mesa a voksok 36,74 százalékát szerezte meg. Így még sem lesz második forduló, mert Morales 10 százalékkal győzött.

A lakosok szerint választási csalás történt, ezért utcára vonultak. Az Amerikai Államok Szervezete is nemtetszésének adott hangot.

Amerikai Államok Szervezetének missziója mély aggodalmát szeretné kifejezni amiatt, hogy a szavazatok összesítése egy időre megakadt, amikor a voksok 83 százalékos feldolgozottságánál jártak. Majd eltelt 24 óra és a bolíviai választási bizottság olyan eredményeket tett közzé amelyek megmagyarázhatatlanok. Felszólítjuk a bolíviai választási bizottságot, tegyen meg mindent a nép akaratának az érvényre juttatásáért - hangsúlyozta a nemzetközi megfigyelő szervezet vezetője.

Potosí városában a tüntetők felgyújtották a választási bizottság épületét. Számos településen pedig összecsaptak a jelenlegi elnök, és az ellenzéki vezető hívei.

Ez egy tragikus nap a bolíviai demokrácia számára. Az elnök csalást követett el, ismét ellopta szavazatokat és semmibe vette a nép önrendelkezési jogát. Azért tette ezt mert tudta, hogy a második fordulóban nem győzhet - hangsúlyozta ez egyik tiltakozó A tiltakozóhullám miatt készültségbe helyezték a hadsereget, de egyelőre nem adtak parancsot a beavatkozásra.

Szakértők szerint, ha valóban választási csalás történt, akkor az csak tovább élezi a feszültséget a dél-amerikai országban. Bolívia lakossága ugyanis eddig is megosztott volt azzal kapcsolatban, hogy negyedszer is újra lehet-e választani Moralest. Az alkotmány ugyanis ezt nem teszi lehetővé. A kérdésben azonban 2 éve népszavazást tartottak. A lakosok akkor úgy döntöttek, hogy senki sem töltheti be az államfői posztot négy cikluson keresztül. Az alkotmánybíróság azonban megsemmisítette a referendum eredményét, a választási bíróság pedig jóváhagyta Morales újabb jelölését.

Elemzők ezért most attól tartanak, hogy a dél-amerikai országban az ecuadorihoz és a chileihez hasonló válság bontakozik ki.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!