2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

December 12-én választanak a britek

Megszavazta a brit alsóház az előrehozott választások kiírását. A voksolást december 12-én tartják. Azonban az idő előtti voksolásnak még át kell menni a Lordok Házán valamint a királynőnek is alá kell írnia. Boris Johnson korábban háromszor próbálkozott már előrehozott választás kiharcolásával, de az ellenzéki pártok eddig ezt nem támogatták.

  • December 12-én választanak a britek

7 órán keresztül vitáztak a képviselők az alsóházban az előrehozott választásról. A törvényjavaslat hétfőn nem kapta meg a kétharmados többséget. Kedden azonban már több ellenzéki képviselő is támogatta az indítványt, amely így végül zöld utat kapott az alsóházban. A képviselők felkiáltással döntöttek a javaslatról.

438 igen, 20 nem ellenében átment a törvényjavaslat

- tudatta az alsóház távozó elnöke.

A decemberi választásról szóló törvényjavaslatnak még meg kell járnia a Lordok Házát és a királynő aláírását is meg kell kapnia. Ha mindezek teljesülnek, akkor november 6-án, azaz jövő szerdán feloszlathatják a parlamentet.

Boris Johnson már többször megpróbált kiharcolni az előrehozott választást, de eddig mindig kudarcot vallott. A britek a tervek szerint december 12-én járulhatnának az urnákhoz. Ez lenne az első decemberben tartott választás 1923 óta, és a harmadik parlamenti választás négy éven belül.

Azt gondolom, hogy vérfrissítésre van szükség a parlamentben. Túl sok a bizonytalanság és a megosztottság, ezért szükségünk van egy új kezdetre. Úgy gondolom az emberek többsége örül az előrehozott választásnak

- mondta egy londoni lakos.

A választási kampány 5 hétig tart majd. Elemzők szerint korábban nem látott sárdobálás várható a választási hajrában, miközben a Brexit további alakulását is alapjaiban határozhatja meg a szavazás eredménye. A legfrissebb felmérések alapján a konzervatívok 35 százalékkal vezetnek, a Munkáspárt 25, a liberális demokraták 18, a Nigel Farage Brexit Pártja pedig 11 százalékon áll.

A lakosok egy része azonban már belefáradt a brexit körüli patthelyzetbe és nem bízik Boris Johnsonban sem miután nem tudta betartani az eddigi ígéreteit.

Én nem bírom elviselni Borist. Az a vélemény, hogy ő egy csaló, hazug ember, aki nem tartja tiszteletben a demokráciát sem

- nyilatkozta ez a brit férfi.

Theresa May korábbi kormányfő is kezdeményezett már egy előrehozott választást 2017-ben. A felmérések akkor a konzervatívok győzelmét jelezték. May végül elbukta a toryk addigi többségét, és a kormánya ezután az északír unionisták külső támogatására szorult.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!