2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Külföld

Csökken a fertőzés terjedése Belgiumban és Hollandiában

Lassul a koronavírus terjedése Belgiumban és Hollandiában. Franciaországban viszont még nem érte el őszi csúcsát a járvány. Mindhárom országban hetek óta folyamatosan szigorítanak az óvintézkedéseken. Portugáliában hétfő óta éjszakai kijárási tilalom van érvényben.

  • Csökken a fertőzés terjedése Belgiumban és Hollandiában

A Magyarországgal szinte megegyező lakosságú Belgiumban átlépte a fél milliót a fertőzöttek száma. A napi esetszám azonban már csökkenő tendenciát mutat. A kórházi felvételek száma a múlt héten tetőzött, azóta 40 százalékos visszaesést regisztráltak, ami a szakértők szerint egyértelműen a három hete bevezetett lezárásoknak köszönhető.

Hollandiában is most éreztetik hatásukat a három hete bevezetett szigorítások. Egy hét alatt 46 százalékkal csökkent az fertőzöttek száma.

 

Lépéshátrányban van hozzájuk képest Franciaország, ahol még felszálló ágban van a járvány. Eddig 1,8 millió ember fertőződött meg, a halottak száma pedig meghaladta a 40 ezret. A kórházak majdnem olyan telítettek, mint az áprilisi rekord idején.

"A csúcs még csak most jön, ezért folytatnunk kell erőfeszítéseinket a járvány terjedés lelassítása érdekében"

 - közölte mondta a francia járványügyi igazgató. Hangsúlyozta azt is, hogy a novemberre meghirdetett országos karantén, elsősorban az éjszakai kijárási tilalom hatékonyan fogja csökkenteni a vírus terjedését. A nagyvárosokban máris javul a helyzet, de országos szinten a hét második felére várják a járvány tetőzését.

Az olasz orvosok teljes zárást sürgetnek

Olaszországban még a francia egészségügyi ellátáshoz képest is rosszabb a helyzet. Nápolyban a Cotugno kórházban nincs elég ágy, ezért a kórház előtt az autójukban kapnak oxigént a betegek, ha sorra kerülnek. Az olasz orvosok országos szövetségének elnöke megismételte korábbi felhívását és sürgette a kormányt, hogy azonnal és teljesen zárja le az országot.

Portugáliában is kijárási korlátozásokat vezettek be

Portugália is csatlakozott a kijárási korlátozásokat bevezető országokhoz, amit este 11 órától hajnal 5-ig vezettek be, a lakosság 70 százalékának otthont adó megyékben. A következő két hétvégére még szigorúbb tilalomra kell számítaniuk: délután 1 óra és hajnali 5 óra között otthon kell maradni. Az éttermek délután 1-től csak elvitelre készíthetnek ételt.

A portugál törvény értelmében bármeddig meghosszabbítható, 15 napos egészségügyi válsághelyzetet először márciusban vezettek be, a rendelkezés akkor hat hétig tartott.

Enyhülni látszik a járványhelyzet Csehországban

Enyhülni látszik a koronavírusjárvány-helyzet Csehországban, a laboratóriumi szűrések hétfőn 6048 újonnan azonosított koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami az elmúlt négy hét legalacsonyabb hétköznapi száma - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden közzétett adatokból. 

Múlt hétfőn 3200-al volt magasabb az igazolt fertőzések száma. Ez a mutató mindig szoros összefüggésben van a napi tesztek számával. A hétfőn elvégzett szűrések hivatalos számát a minisztérium azonban csak kedd este hozza nyilvánosságra.

Jelenleg több mint 155 ezer igazolt fertőzöttet tartanak nyilván Csehországban. A kórházakban mintegy 7800 személyt kezelnek, közülük 1200 állapota súlyos. Ezek a mutatók is az utóbbi napokban mérsékelten csökkennek vagy stagnálnak.

Hasonlóan csökkenni látszik a napi elhalálozások száma is. A járvány márciusi kirobbanása óta hétfő estig összesen 5074 személy halt meg a koronavírussal kapcsolatban. A hétfői elhalálozások száma egyelőre 95. Ez a szám azonban a pontosítások után mindig megemelkedik. Az elmúlt héten naponta 200 körül mozgott az elhalálozási szám.

Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint valószínűsíthető, hogy hatni kezdtek a két-három hete hozott óvintézkedések. A miniszter a közszolgálati rádióban azt mondta: óvatosnak kell lenni, s általában egy egész hét mutatóit érdemes csak értékelni. "Mindenesetre most nincs okunk tovább szigorítani az óvintézkedéseket, inkább arra van szükség, hogy előkészítsük a fokozatos és átgondolt enyhítéseket" - jelentette ki Blatny.

Csehországban jelenleg november 20-áig szükségállapot van érvényben, nagymértékben korlátozva van a szabad mozgás és a kereskedelem is. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák távoktatásra tértek át, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények, éjjel pedig kijárási tilalom van érvényben.

 

Hír TV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!