2024. 05. 29. Szerda Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:10

Külföld

Bulgária megerősíti Törökországgal közös határának védelmét

Bulgária megerősíti Törökországgal közös határának védelmét - jelentette be Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök pénteken, miután Törökország közölte, hogy már nem tudja feltartóztatni a menekülteket.

  • Bulgária megerősíti Törökországgal közös határának védelmét

 

Boriszov a kormányülésen azt mondta, a legszigorúbb határellenőrzést vezetik be, egyúttal hozzátette: telefonon egyeztetni fog Recep Tayyip Erdogan török államfővel.

"Komoly fenyegetést jelent egy újabb, Törökország felől érkező migránshullám" - szögezte le a miniszterelnök, aki szerint a veszélyt növeli, hogy az európai országok a koronavírus elleni küzdelemmel vannak elfoglalva.

Ugyanekkor Kraszimir Karakacsanov bolgár védelmi miniszter bejelentette:

Bulgária kész akár ezer katonát küldeni a bolgár-török határra.

Hozzátette, hogy a határőrök pénteken már körülbelül 30 embert fordítottak vissza a határról.

Bulgáriának 269 kilométer közös határa van Törökországgal, ez egyben az EU külső határa is. Bulgária és Törökország egyaránt NATO-tag.

Szófia azután hozta meg döntéseit, hogy Ömer Celik, a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) szóvivője közölte a CNN Türk hírtelevízió élő adásában: Törökország "már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket".

Péntek délelőtt

Athén is bejelentette, hogy megerősíti a Törökországgal közös szárazföldi és tengeri határai védelmét.

Magukat megnevezni nem kívánó görög kormányzati források szerint Athén egyúttal kapcsolatba lépett az Európai Unióval és a NATO-val is.

Az ENSZ adatai szerint az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban dúló harcok következtében

december eleje óta csaknem 950 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát a térségben.

Az elmúlt hetekben kiéleződtek az ellentétek Moszkva és Ankara között az Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentési övezetben kialakult helyzet miatt. Törökország polgári célpontok és török megfigyelőállások elleni támadásokkal vádolta a szíriai kormányerőket és a velük szövetséges orosz légierőt, és azt követelte Damaszkusztól, hogy vonja vissza csapatait. Az orosz fél ezzel kapcsolatban azt állítja, hogy a szíriai hadsereg szélsőséges ellenzéki fegyveresek támadására válaszolt.

Csütörtökön 33 török katona meghalt, mintegy 30 pedig megsebesült egy légicsapásban a Törökországgal határos Idlíbben, és Ankara szerint a támadást a szíriai kormányhadsereg hajthatta végre.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!