2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Belföld

Török kormánypárt: Az ország már nem tudja feltartóztatni a menekülőket

Törökország nem tartóztatja fel tovább az Európába igyekvő szír menekülteket - jelentette be a török kormánypárt szóvivője. Ömer Celik úgy fogalmazott, Törökország nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartoztatni a menekülőket. Orbán Viktor figyelmeztetett: rendszeres, tömeges támadásokra és újabb migránshullámra kell számítani a magyar határkerítésnél.

  • Török kormánypárt: Az ország már nem tudja feltartóztatni a menekülőket

Több száz migráns indult el péntek reggel Törökország észak-nyugati határa felé, hogy Bulgárián és Görögországon keresztül Nyugat-Európába menjenek.

„Szabadon átkelhetünk. A csendőrség és mindenki azt mondta nekünk, hogy megnyíltak a határok, azt mondták, mehetünk bármikor"

– mondja ez a migráns.

A török kormány szóvivője ugyanis bejelentette, Törökország sem szárazföldön sem a tengeren nem tartóztatja fel tovább az Európába igyekvő szír menekülteket. A szóvivő közölte, az ország kapacitása megtelt, nem bírja el az újabb menekülthullámot.

Az ankarai kormány azután döntött így, hogy egy szír légicsapásban 33 török katona halt meg az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban. Török értesülések szerint a támadást a szíriai kormányhadsereg vagy a vele szövetséges Oroszország légiereje hajthatta végre. A török hadsereg tüzérsége válaszul lőni kezdte a szíriai kormányerők idlíbi állásait, a török kormány pedig felszólította a nemzetközi közösséget, hogy nyilvánítsa repüléstilalmi övezetté Idlíbet. A török bejelentésre válaszul a görög és a bolgár kormány is közölte, megerősíti a Törökországgal közös szárazföldi és tengeri határai védelmét. A bolgár védelmi miniszter azt mondta, készek akár ezer katonát küldeni a török határra, ahonnan máris nagyjából 30 embert fordítottak vissza.

A NATO-tagországok nagykövetei pedig Törökország kérésére rendkívüli tanácskozást hívtak össze az ügyben. Az észak-atlanti katonai szövetség a szíriai harcok leállítására szólította fel a szíriai kormányerőket és az őket támogató orosz katonai erőket. A feszült helyeztet enyhítheti, hogy telefonon egyeztetett egymással a török és az orosz elnök. Az orosz külügyminiszter pedig azt mondta, hogy Idlíb térségében mindent megtesznek annak érdekében, hogy a török katonák biztonságban legyenek.

A török bejelentés után Orbán Viktor figyelmeztetett, rendszeres, tömeges támadásokra és újabb migránshullámra kell számítani a magyar határkerítésnél. A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hangsúlyozta:

meg kell védeni Magyarország határait és a magyar embereket.

A kormányfő azt is elmondta, hogy a visegrádi négyek miniszterelnökei és a török elnök között egyeztetés kezdődött egy csúcstalálkozó rendezéséről a témában.

 

Putyin reméli, hogy Ankara szavatolja az orosz külképviseletek biztonságát

Vlagyimir Putyin elnök és az orosz biztonsági tanács reméli, hogy a török hatóságok mindent megtesznek a Törökország területén lévő orosz állampolgárok és külképviseletek biztonságának szavatolása érdekében - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában. 

Peszkov szerint az orosz biztonsági tanács pénteki ülésének részvevői súlyos aggodalmuknak adtak amiatt, hogy az idlíbi feszültségcsökkentési övezetben hirtelen kiéleződött a helyzet. Ennek okát azoknak a terrorcsoportoknak a provokációjában látták, akik felerősítették támadásaikat a szíriai kormányerők ellen.

A tanácskozás részvevői hangsúlyozták, hogy a török katonák Idlíbben nem tartózkodhatnak a megfigyelőállásaikon kívül. Peszkov emlékeztetett rá, hogy ezeket a posztokat az orosz fél kifejezett kérésére annak érdekében hozták létre, hogy a törökök felügyeljék a militánsokat, és hogy megakadályozzák részükről a terrortevékenységet és az orosz katonai objektumok elleni támadásokat.

"Ezt a feladatot a török partnereknek nem sikerült teljesíteniük, mert a militánsok jelentős része nem tartozik az ellenőrzésük alá"

- hangoztatta Peszkov.

A biztonsági tanács ülésén elhangozott, hogy a szíriai hadseregnek a terrorista alakulatok elleni offenzívája során az orosz fél mindent elkövetett a megfigyelőállásokban tartózkodó török katonák biztonságának szavatolására. Peszkov szerint ezeken a posztokon senki sem sérült meg.

"A török katonák pusztulásának tragikus esetei olyan helyszíneken fordultak elő, ahol támadó műveleteket hajtottak végre a terrorista bandaképződmények, amelyek soraiban egyébként számos külföldi zsoldos, egyebek között a volt Szovjetunió állampolgárai voltak" - mondta a szóvivő.

"Török katonák ottani jelenlétéről a török fél, a többszöri érdeklődésünk ellenére, nem számolt be" - tette hozzá.

A Kreml tájékoztatása szerint a nap folyamán korábban Putyin és Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon megvitatta az idlíbi helyzetet, és megállapodott egy kettejük közötti mielőbbi csúcstalálkozó lehetőségének előkészítéséről.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Oroszország nevében együttérzését fejezi ki Törökországnak a török katonák halála miatt.

"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Idlíb térségében a feszültségcsökkentés rendszerét biztosító török katonák biztonsága szavatolva legyen. Katonáink a terepen készek folytatni ezt a munkát" - mondta Lavrov a luxemburgi hivatali partnerével, Jacques Asselbornnal közösen tartott sajtóértekezletén.

Elmondta, hogy a két ország katonái továbbra is folyamatos kapcsolatban állnak egymással. Lavrov szerint ugyanakkor a török fél csütörtökön nem közölte azon helyszínek koordinátát, ahol a terroristák közé került katonái elestek. Amint ezek kiderültek, az orosz fél a hadművelet felfüggesztésére kérte a szíriai hadsereget, hogy a török sebesülteket és halottakat Törökország területére vihessék.

Lavrov rámutatott, hogy a NATO-nak az Európára és Észak-Amerikára vonatkozó, kizárólag védelmi jellegű szerződése alapján nincs jogalapja a Szíriában való közös fellépésre,

Az orosz diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy a szíriai és a líbiai konfliktust politikai párbeszéd révén kell megoldani, és hogy a külső szereplőknek tiszteletben kell tartaniuk az érintett országok szuverenitását és területi épségét. Lavrov emellett kizárta a terroristákkal való kompromisszumkötés lehetőségét, akik a 2011-es úgynevezett arab tavasz után "emelték fel fejüket".

Óva intette a Nyugatot arról, hogy a geopolitikai céljai érdekében a terroristákra támaszkodjon. Kifogásolta, hogy az Egyesült Államok és más országok az ENSZ BT által terrorszervezetnek minősített, a Haját Tahrír as-Sám elnevezés használatára áttért an-Núszra Frontot megpróbálja kiemelni ebből a kategóriából

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy minden külső szereplőnek együtt kell működnie a Szíriában és a Közel-Kelet más pontjain kialakult feszültség csökkentésének minden szakaszában. Mint mondta, Oroszország ezért párbeszédre törekszik az EU-val, a NATO-val és az Egyesült Államokkal annak érdekében, hogy biztosítsák a régió országai számára a békét és a stabilitást.

Megerősítette, hogy Moszkva továbbra is elkötelezettje az idlíbi feszültségcsökkentési övezetről Putyin és Erdogan által kötött megállapodás mellett. Ennek értelmében a "normális" szíriai ellenzéki erőket el kell különíteni a terroristáktól, olyan belső demilitarizált övezetet kell létrehozni ebben a zónában, amely lehetetlenné tenné a szíriai kormányhadsereg állásai és az orosz katonai bázis elleni támadásokat, és biztosítani kell az itt áthaladó autópályák akadálymentes használatát.

"Ezek továbbra is a közös céljaink török kollégáinkkal. Az egy másik kérdés, hogy mégiscsak el kellene kezdeni ezeknek a céloknak a valóra váltását, mert másfél éve semmi sem történt" - mondta Lavrov.

Hangsúlyozta, hogy a szíriai hadseregnek jogában áll válaszolni, ha a terroristák a feszültségcsökkentési övezetből kiindulva megsértik a fegyvernyugvást.

Az orosz Fekete-tengeri Flotta pénteken közölte, hogy két, Kalibr típusú manőverező robotrepülőgépekkel felszerelt fregattja, az Admiral Makarov és az Amiral Grigorovics a Boszporuszon és a Dardanellákon keresztül elindult a Földközi-tenger irányába, ahol egy harmadik ilyen típusú hajó, az Admiral Esszen már december óta jelen van.

 

MTI, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!