2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Brüsszel szerint uniós jogot sért a Déli Áramlat

Uniós jogot sértenek az Oroszországgal a Déli Áramlat gázvezeték építéséről kötött kétoldalú szerződések az Európai Bizottság szerint.

Moszkva hét európai országgal, köztük Magyarországgal állapodott meg, az egyezményeket viszont az Európai Bizottság energiapiaci hivatalának igazgatója szerint újra kell tárgyalni. Az uniós testület képviselője szerint ugyanis az orosz gázmonopólium, a Gazprom nem birtokolhatja egy időben a termelőkapacitásokat és a tranzithálózatot, illetve nem élvezhet kizárólagos jogot a gázszállításokra. A Déli Áramlat – a tervek szerint – a Fekete-tenger alatt, Bulgárián, Szerbián és Magyarországon keresztül szállítja majd az orosz gázt Nyugat-Európába.

– Örülünk a Déli Áramlat vezetéknek, amely további gázt biztosít Európának, ahogy bármilyen más vezetékek építését üdvözöljük, amelynek ugyanez a célja. De azt is világossá kell tenni, hogy minden ilyen projektnek tiszteletben kell tartania az uniós jogszabályokat – mondta Marlene Holzner. – Megvizsgáltuk a kormányközi megállapodásokat, azok között az országok között, amelyek megállapodást Oroszországgal, és amelyeken keresztül áthalad majd a gáz. A megállapodások számos kulcsfontosságú pontban nem tükrözik az energiapolitikai alapelveket, s a dokumentumokból kiderül, hogy alapvetően a Gazprom működteti a vezetéket. A gázvezetékeknek ugyanakkor nyitva kell állnia más társaságok számára is. A szerződésekben pedig azt láttuk, hogy ez a vezeték az orosz gáz számára épül – tette hozzá az EB energiaügyi igazgatóság szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Legkevesebb 11 halálos áldozata van a szomáliai főváros, Mogadishu rendőrakadémiája egyik kávézójában végrehajtott öngyilkos merényletnek - közölte csütörtökön a helyi rendőrség.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!