2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Egyedül a Nagy Mongol Birodalom ellen 11:00

Külföld

Egészségtudományi hallgatók előtt mutatták be a Semmelweis mozifilmet a Hood College-ban

Egészségtudományi hallgatók előtt mutatták be a Semmelweis című magyar mozifilmet csütörtökön a Washingtonhoz közeli Hood College-ban.

  • Egészségtudományi hallgatók előtt mutatták be a Semmelweis mozifilmet a Hood College-ban

A Frederick-ben működő, 1893-ban alapított felsőoktatási intézményben tartott eseményen Semmelweis Ignác orvostudományi jelentőségét hangsúlyozta Takács Szabolcs nagykövet, aki rámutatott, hogy a magyar orvos története nem pusztán magyar innovációról szól, de globális jelentősége volt, akinek öröksége máig hat. A diplomata hozzátette, hogy a filmbemutató a történelmi személyiség visszaidézése mellett alkalom a Magyarország és az Egyesült Államok közötti tartós kapcsolatok ünneplésére, különös tekintette az oktatásra, tudományra és kultúrára.

Az esemény alkalmat adott a magyarországi oktatási ösztöndíjprogramok, és munkalehetőségek bemutatására is.

A filmvetítést kerekasztal-beszélgetés követte, amelynek résztvevői fertőző betegségek szakértői, vagy túlélői beszéltek saját tapasztalataikról, köztük Marina Wiley, az új fertőző betegségek kutatója, Sarah Hooper, ápolónővér, és Brooke DeSantis, a The Love for Lochlin alapítvány igazgatója.

A kulturális esemény egyik kezdeményezője Mark Chee, a Hood College élettudományokkal foglalkozó adjunktusa volt.

A filmbemutató két nappal követte a kézmosás nemzetközi napját. A kézhigiénia fontosságára az orvostudományban Semmelweis Ignác felfedezése mutatott rá.

A Koltai Lajos rendezte Semmelweis Magyarország nevezettje a 2025-ös idegennyelvű Oscar-díjra. A Vecsei H. Miklós és Nagy Katica főszereplésével készült mozifilm világpremierjét 2023 novemberében New Yorkban a Mozgókép Múzeumának mozitermében tartották az alkotók részvételével.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Macronnal találkozik Orbán Viktor

Macronnal találkozik Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelbe utazott az Európai Unió és az Öböl-menti Együttműködési Tanács (ÖET) országainak első csúcstalálkozójára, csütörtökön pedig az Európai Tanács ülésén vett részt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!