2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Külföld

Az ötvenhez közelít a kaliforniai tűzvész áldozatainak száma

44-re emelkedett a kaliforniai tűzvész halálos áldozatainak száma. Észak-Kaliforniában további 13, Délen, Malibu környékén pedig két újabb holttestet találtak. Ez a legsúlyosabb tűzvész az állam történelmében.

  • Az ötvenhez közelít a kaliforniai tűzvész áldozatainak száma

Továbbra is lángol az erdő Los Angelestől északnyugatra. A Woolsey-nak nevezett tűzvész pusztítása miatt több ezer házat kellett kiüríteni, ami mintegy negyedmillió embert érintett Malibu, Los Angeles és Ventura térségében. A meteorológusok szerint a várható hurrikán erősségű szél további pusztításokat okozhat.

„Ez a tűzvész példa nélküli. Ha Önök ott lettek volna, látták volna, milyen mértékű pusztítással kell szembeszállnunk. Igyekszem minél előbb, minél több információval szolgálni az áldozatokkal kapcsolatban, hiszen tudom, mennyire nehéz, amikor nem tudjuk, mi történt a szeretteinkkel. További erőket vetünk be a munkálatokba, hogy ezt minél előbb, minél hatékonyabban meg tudjuk tenni” – mondta Kory L. Honea, Butte megyei seriff.

A tűz keletkezésének okát továbbra sem lehet megállapítani, a kaliforniai hatóságok két közműszolgáltató céget vizsgálnak, akik a tűz keletkezésével nagyjából egy időben, és ahhoz közeli helyszíneken jelentettek meghibásodást. A nyugati-parti állam kormányzója szerint a klímaváltozás okolható a súlyos következményekért.

„Egyelőre nem tudjuk, mitől gyulladt ki az erdő. A város biztosan megtett minden előkészületet, de olyan körülmények között élünk, hogyha a szokatlan szárazságot nézzük, a növényzetet és azt, hogy csaknem 100 km/h-s szél fúj, ehhez kell alkalmazkodnunk, ezek nem normális dolgok, de lassan az életünk részévé válnak. Ráadásul ez még csak a kezdet, és ennél sokkal rosszabb is lehet. Ezért kell tovább dolgoznunk a megelőzésen, ennek egy része az erdőgazdálkodás és a növényzet kezelése” – mondta Jerry Brown.

Donald Trump, amerikai elnök, a tűzvészre adott első reakciójában a pénzek megvonásával fenyegette Kaliforniát, és a Twitteren közzétett bejegyzésében felelőtlen erdőgazdálkodásról írt. A kaliforniai hatóságok ezzel szemben azt állítják: a tűz szövetségi kezelés alatt álló területeken keletkezett, ezért nem az állam a felelős.

Az elnök hétfőn már enyhített is a hangnemén, együttérzését fejezte ki az áldozatokkal, és szükségállapotot hirdetett a térségben, így szövetségi források is felhasználhatóak a mentésben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!