2019. július 16.,
kedd, Valter napja

Az EP-frakciónál kampányol Ursula von der Leyen

Hír TV

2019. július 11., csütörtök 12:29

Szerdán meghallgatta az Európai Parlament az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelölt Ursula von der Leyent. A jelenlegi védelmi miniszter több frakciónál is kampányolt, hogy a jövő heti parlamenti voksoláson megkapja a megválasztásához szükséges 376 szavazatot.

Az Európai Bizottság elnökjelöltje, az Európai Parlament különböző frakcióival, valamint az Elnökök Értekezletének tagjaival folytatott egyeztetést.  A jelenlegi német védelmi miniszter először a szociáldemokrata képviselőcsoporttal találkozott.

Az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének elnöke kiemelte: a párt a klímaváltozást, a fenntartható fejlődést és a nemek közötti egyenlőséget kezeli prioritásként. Az elnökjelölt meghallgatása után pedig vitát folytatnak a frakción belül személyének megválasztásáról. Azonban már több képviselőjük jelezte, hogy a csúcsjelölti rendszer megbukása miatt nem voksolnak a német védelmi miniszterre.

Ursula von der Leyen a Momentum két képviselőjét is soraiban tudó liberális Újítsuk meg Európát párttal létrejött találkozója során megígérte: a jogállamiság végrehajtásának tagállami ellenőrzésére szolgáló hatékony mechanizmusokat fog kidolgozni. A frakció saját céljainak képviseletét várná el az elnökjelölttől.

A másfél órás egyeztetés után Ursula von der Leyen úgy nyilatkozott: munkahelyeket, perspektívákat, stabilitást és biztonságot szeretne a kontinensen.

Az elnökjelöltnek szüksége van a Zöldek támogatására is. Nekik azonban komoly aggályaik vannak jelölésének körülményeivel, és konkrét javaslatokat szeretnének az elnökjelölttől.

Ursula von der Leyen leszögezte: egyik fő prioritása, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegesség váljon, és az unió vezető szerepet töltsön be olyan területeken, mint a zöld gazdaság finanszírozása és a kutatás.

Von der Leyennek a jóváhagyáshoz legalább 376 szavazatra lenne szüksége a 751 tagú Európai Parlamentben. Elméletileg a három legnagyobb frakció, a néppárti, a szociáldemokrata és a liberális-centrista képviselőcsoport 444 voksa elegendő lenne, de számos képviselő, főként a szociáldemokraták soraiból már jelezte, hogy a csúcsjelölti rendszer megbuktatása miatt nem voksol a német védelmi miniszterre, így elemzők szerint szoros eredmény várható. Az Európai Bizottság elnökjelöltje jövő szerdán, az EP plenáris ülésén ismerteti programját, majd szavaznak róla. Amennyiben nem kapja meg a kellő többséget, akkor az állam- és kormányfőknek egy hónapon belül új jelöltet kell állítani.

 

Hír TV