2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

Átmenetileg visszaállítják a kijárási korlátozásokat Libanonban

Átmenetileg visszaállítják Libanonban a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat szerdán, miután az enyhítések következtében ismét megugrott a fertőzések száma. Szaúd-Arábiában a ramadánt követő iszlám ünnep idejére időzítik a szigorításokat, az Egyesült Arab Emírségek ingyenes tesztelést biztosít állampolgárainak.

  • Átmenetileg visszaállítják a kijárási korlátozásokat Libanonban

A szerda este életbe lépő, négy napig tartó rendelkezés értelmében Libanonban ismét bezárnak azok az éttermek, amelyek tíz nappal korábban részben kinyithattak, és szünetel a házhozszállítás is. A libanoni szunnita muszlimok tanácsa újfent felfüggesztette a pénteki közösségi imákat, alig egy héttel az után, hogy korlátozott számú résztvevővel engedélyezték őket.

A mintegy ötmilliós Libanonban április végén kezdtek enyhíteni a korlátozásokon, egyebek közt rövidítették az éjszakai kijárási tilalmat, és engedélyezték a kisebb üzleteknek a nyitva tartást. A héten azonban ismét megugrott a fertőzések száma, például a külföldről hazatérő állampolgárok körében, akik közül sokan nem tartották be a karantént. Az egészségügyi hatóságok aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy szerintük az emberek nem tartották be a fizikai távolságtartás szabályait.

Az országban április végén - a korlátozások ellenére - tüntetések is kirobbantak a romló gazdasági helyzet miatt.

Libanonból eddig 870 fertőzést és 26 halottat jelentettek.

Az egészségügyi vészhelyzet mellett az arab ország történelmének legsúlyosabb pénzügyi és gazdasági válságát éli át, elemzők pedig arra figyelmeztetnek, hogy az emberek tartalékai kimerülőben vannak. Az ország március elején, immár nem első alkalommal, fizetésképtelenséget jelentett.

Eközben Szaúd-Arábiában bejelentették, hogy a ramadánt követő ünnep idejére teljes kijárási korlátozást rendelnek el, megakadályozandó az ilyenkor hagyományos vendégségeket és közös étkezéseket. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a rendelkezés május 23-tól 27-ig lesz érvényben.

Az Egyesült Arab Emírségek a jövő héttől ingyenessé teszi a tesztelést minden állampolgára számára, valamint azoknak a külföldieknek sem kell érte fizetni, akik gyermeket várnak, elmúltak 50 évesek, vagy a betegség tüneteit észlelik magukon. Noha az országban továbbra is emelkedik az igazolt fertőzések száma, Dubajban kinyithatnak a privát strandok és a hotelek.

Irán fővárosában kedd éjjel két hónap után átmenetileg megnyíltak a mecsetek, a ramadán böjti hónap utolsó tíz napján szokásos, az iszlámban különleges jelentőséggel bíró éjszakai imádságok céljából. Erre az időre a mecsetek padlóján jelzik a hívők helyét, az egymástól való szükséges távolság megtartása érdekében.

A járványnak Iránban eddig több mint 6700 halálos áldozata van, összesen körülbelül 110 ezren fertőződtek meg.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!