2023. 03. 25. Szombat Irén, Irisz napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Pajtakult 03:00

Külföld

Átmenetileg visszaállítják a kijárási korlátozásokat Libanonban

Átmenetileg visszaállítják Libanonban a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat szerdán, miután az enyhítések következtében ismét megugrott a fertőzések száma. Szaúd-Arábiában a ramadánt követő iszlám ünnep idejére időzítik a szigorításokat, az Egyesült Arab Emírségek ingyenes tesztelést biztosít állampolgárainak.

  • Átmenetileg visszaállítják a kijárási korlátozásokat Libanonban

A szerda este életbe lépő, négy napig tartó rendelkezés értelmében Libanonban ismét bezárnak azok az éttermek, amelyek tíz nappal korábban részben kinyithattak, és szünetel a házhozszállítás is. A libanoni szunnita muszlimok tanácsa újfent felfüggesztette a pénteki közösségi imákat, alig egy héttel az után, hogy korlátozott számú résztvevővel engedélyezték őket.

A mintegy ötmilliós Libanonban április végén kezdtek enyhíteni a korlátozásokon, egyebek közt rövidítették az éjszakai kijárási tilalmat, és engedélyezték a kisebb üzleteknek a nyitva tartást. A héten azonban ismét megugrott a fertőzések száma, például a külföldről hazatérő állampolgárok körében, akik közül sokan nem tartották be a karantént. Az egészségügyi hatóságok aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy szerintük az emberek nem tartották be a fizikai távolságtartás szabályait.

Az országban április végén - a korlátozások ellenére - tüntetések is kirobbantak a romló gazdasági helyzet miatt.

Libanonból eddig 870 fertőzést és 26 halottat jelentettek.

Az egészségügyi vészhelyzet mellett az arab ország történelmének legsúlyosabb pénzügyi és gazdasági válságát éli át, elemzők pedig arra figyelmeztetnek, hogy az emberek tartalékai kimerülőben vannak. Az ország március elején, immár nem első alkalommal, fizetésképtelenséget jelentett.

Eközben Szaúd-Arábiában bejelentették, hogy a ramadánt követő ünnep idejére teljes kijárási korlátozást rendelnek el, megakadályozandó az ilyenkor hagyományos vendégségeket és közös étkezéseket. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a rendelkezés május 23-tól 27-ig lesz érvényben.

Az Egyesült Arab Emírségek a jövő héttől ingyenessé teszi a tesztelést minden állampolgára számára, valamint azoknak a külföldieknek sem kell érte fizetni, akik gyermeket várnak, elmúltak 50 évesek, vagy a betegség tüneteit észlelik magukon. Noha az országban továbbra is emelkedik az igazolt fertőzések száma, Dubajban kinyithatnak a privát strandok és a hotelek.

Irán fővárosában kedd éjjel két hónap után átmenetileg megnyíltak a mecsetek, a ramadán böjti hónap utolsó tíz napján szokásos, az iszlámban különleges jelentőséggel bíró éjszakai imádságok céljából. Erre az időre a mecsetek padlóján jelzik a hívők helyét, az egymástól való szükséges távolság megtartása érdekében.

A járványnak Iránban eddig több mint 6700 halálos áldozata van, összesen körülbelül 110 ezren fertőződtek meg.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Macron és Ursula von der Leyen Kínába utazik

Macron és Ursula von der Leyen Kínába utazik

Emmanuel Macron és Ursula von der Leyen áprilisban Pekingbe utazik, hogy tárgyaljanak a kínai elnökkel. A francia elnök a kétnapos brüsszeli csúcs után tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: látogatásuk célja, hogy nyomást gyakoroljanak Hszi Csin-Pingre, hogy rávegye az orosz elnököt a háború lezárására.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Véget ért a kétnapos EU-csúcs

Véget ért a kétnapos EU-csúcs

Az első csütörtöki napon a tagállamok képviselői 1 millió darab tüzérségi lőszer küldéséről állapodtak meg Ukrajna számára egy éven belül. Hazánk ugyanakkor továbbra sem egyezett bele, hogy lövedékeket adjon Kijevnek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!