2021. 09. 16. Csütörtök Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Hírek 14:00

Külföld

Átmenetileg visszaállítják a kijárási korlátozásokat Libanonban

Átmenetileg visszaállítják Libanonban a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat szerdán, miután az enyhítések következtében ismét megugrott a fertőzések száma. Szaúd-Arábiában a ramadánt követő iszlám ünnep idejére időzítik a szigorításokat, az Egyesült Arab Emírségek ingyenes tesztelést biztosít állampolgárainak.

A szerda este életbe lépő, négy napig tartó rendelkezés értelmében Libanonban ismét bezárnak azok az éttermek, amelyek tíz nappal korábban részben kinyithattak, és szünetel a házhozszállítás is. A libanoni szunnita muszlimok tanácsa újfent felfüggesztette a pénteki közösségi imákat, alig egy héttel az után, hogy korlátozott számú résztvevővel engedélyezték őket.

A mintegy ötmilliós Libanonban április végén kezdtek enyhíteni a korlátozásokon, egyebek közt rövidítették az éjszakai kijárási tilalmat, és engedélyezték a kisebb üzleteknek a nyitva tartást. A héten azonban ismét megugrott a fertőzések száma, például a külföldről hazatérő állampolgárok körében, akik közül sokan nem tartották be a karantént. Az egészségügyi hatóságok aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy szerintük az emberek nem tartották be a fizikai távolságtartás szabályait.

Az országban április végén - a korlátozások ellenére - tüntetések is kirobbantak a romló gazdasági helyzet miatt.

Libanonból eddig 870 fertőzést és 26 halottat jelentettek.

Az egészségügyi vészhelyzet mellett az arab ország történelmének legsúlyosabb pénzügyi és gazdasági válságát éli át, elemzők pedig arra figyelmeztetnek, hogy az emberek tartalékai kimerülőben vannak. Az ország március elején, immár nem első alkalommal, fizetésképtelenséget jelentett.

Eközben Szaúd-Arábiában bejelentették, hogy a ramadánt követő ünnep idejére teljes kijárási korlátozást rendelnek el, megakadályozandó az ilyenkor hagyományos vendégségeket és közös étkezéseket. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a rendelkezés május 23-tól 27-ig lesz érvényben.

Az Egyesült Arab Emírségek a jövő héttől ingyenessé teszi a tesztelést minden állampolgára számára, valamint azoknak a külföldieknek sem kell érte fizetni, akik gyermeket várnak, elmúltak 50 évesek, vagy a betegség tüneteit észlelik magukon. Noha az országban továbbra is emelkedik az igazolt fertőzések száma, Dubajban kinyithatnak a privát strandok és a hotelek.

Irán fővárosában kedd éjjel két hónap után átmenetileg megnyíltak a mecsetek, a ramadán böjti hónap utolsó tíz napján szokásos, az iszlámban különleges jelentőséggel bíró éjszakai imádságok céljából. Erre az időre a mecsetek padlóján jelzik a hívők helyét, az egymástól való szükséges távolság megtartása érdekében.

A járványnak Iránban eddig több mint 6700 halálos áldozata van, összesen körülbelül 110 ezren fertőződtek meg.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Fellőtték a SpaceX űrhajóját, négy civil repül a Föld körül

Magyar idő szerint hajnalban kezdetét vette az Inspiration 4 névre keresztelt űrmisszió. 2021. szeptember 16.

Újabb rangos elismerést kapott Karikó Katalin

Újabb rangos elismerést kapott Karikó Katalin - írja a Magyar Nemzet. 2021. szeptember 16.

Abdeslam: Franciaország élje át ugyanazt a fájdalmat, amit mi

Az Iszlám Állam elleni katonai szerepvállalással indokolta a 2015. november 13-i párizsi terrortámadást elkövető Salah Abdeslam, aki a gyanú szerint az egyik szervezője volt a merényletsorozatnak. 2021. szeptember 16.

Legfrisebb híreink

Mozaik: Modern és hatékony fogyás-program

A Mozaikban elmentünk egy fotókiállításra, az esti Bayer Leverkusen - Ferencváros Európa-liga mérkőzés kapcsán a helyszínről kapcsoltuk kollégánkat és eljött hozzánk a Játékszín igazgatója, Bank Tamás.

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!