2021. május 9.,
vasárnap, Gergely napja

Áram és víz nélkül maradt több millió ember Texasban és Mexikóban

Hír TV

2021. február 17., szerda 22:28

A szokatlan hideg miatt több millióan maradtak áram és víz nélkül Texasban és a vele szomszédos mexikói államokban. Számos vezeték befagyott, az épen maradtak pedig nem győzték a túlterheltséget. Az extrém hideg időben legalább 21-en életüket vesztették. Eközben Észak-Karolinában tornádó pusztított. Több száz ház vált lakhatatlanná.

Az utcán snowboardozik ez a texasi férfi. Amerika déli államára rendkívüli hideg köszöntött az elmúlt napokban. A szokatlan időjárás miatt több városban szinte megbénult az élet. A csúszóssá vált utakon rengeteg baleset történt. Akik otthon maradtak, igyekeztek felmelegíteni lakásaikat. Ez azonban túlterheltté tette a hálózatot.

A helyi szolgáltató korábban jelezte, hogy egyes területeken időszakosan le fogja kapcsolni az áramot, hogy elkerüljék a rendszer teljes összeomlását. Így több millióan maradtak fűtés nélkül.

A légi felvételeken jól látható, ahogy belepte a hó a házakat. A hőmérséklet helyenként elérte a mínusz 22 fokot is. A hideg miatt annyira megnőtt az áram iránti fogyasztói igény, hogy tőzsdei ára 25 dollárról 9 ezerre nőtt. Brazos Valley megyében hármas szintű energetikai veszélyhelyzet lépett életbe. A lakosságot arra kérték, hogy takarékoskodjanak az árammal. Ezért sokan tüzet gyújtottak otthonaikban, aminek katasztrófa lett a vége. Egy 41 éves nő és gyerekei bent égtek házukban, miután valószínűleg gyertyákat gyújtottak meg, vagy a kandallóban raktak tüzet.

A hideg miatt a houstoni George Bush Intercontinental repülőtér továbbra is zárva tart, és törölték az Austin-Bergstrom repülőtérről indított összes járatot.

Mexikó északi részén a fagy, Észak-Karolinában a tornádó okoz gondot

 

A Texas felől érkező hideg miatt befagytak a földgázvezetékek Mexikó északi részén, így összeomlott az energiaellátás ebben a régióban is. Ez csaknem ötmillió embert érint. Több magánkézben lévő erőmű leállt. Az ország északi régiójában ezek adják az előállított energia 80 százalékát. A szolgáltatók a hiányt vízierőművekből és széntüzelésű erőművekből igyekeznek pótolni.

Mivel Mexikó nem rendelkezik földgáztárolókkal, az ország kiszolgáltatott a szélsőséges időjárási viszonyoknak. Az elnök gyors reagálást ígért a probléma megoldására.

Eközben Észak-Karolinán tornádó söpört végig, legalább három ember meghalt és többen megsérültek. A széllökések házakat és elektromos vezetékeket rongáltak meg, több ezren maradtak áram nélkül. A katasztrófavédelem emberei szerint több tucatnyian rekedhettek otthonaikban a romok alatt.

 

 

Hír TV