2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Külföld

Június 15-ig zárva maradhatnak az EU külső határai

Az Európai Bizottság arra kérte a schengeni övezet tagállamait, illetve a schengeni társult államokat, hogy további 30 nappal, június 15-ig hosszabbítsák meg az Európai Unióba irányuló, nem alapvető fontosságú utazásokra vonatkozó ideiglenes korlátozást - közölte az uniós bizottság pénteken.

  • Június 15-ig zárva maradhatnak az EU külső határai

Az Európai Unió március 15-én döntött arról, hogy az unió külső határának valamennyi schengeni állam biztonsági határaként kell működnie, amelyeken 30 napig tartó ideiglenes utazási korlátozást kell alkalmazni az unión kívüli országokból az EU-ba irányuló, nem alapvető fontosságú utazásokra. Ezt az Európai Bizottság javaslatára további egy hónappal, május 15-ig meghosszabbították.

Indoklásában az uniós bizottság azt írta, noha egyes tagállamok már előzetes lépéseket tesznek a világjárvány terjedése elleni intézkedések enyhítése érdekében, a helyzet Európában és világszerte továbbra is bizonytalan. Ez szükségessé teszi a külső határokra vonatkozó intézkedések fenntartását. Az utazási korlátozásokat fokozatosan kell feloldani: először a belső határellenőrzések megszüntetését kell megkezdeni fokozatos és összehangolt módon, mielőtt második szakaszban enyhíteni lehetne a külső határokon bevezetett korlátozásokat.

A bizottság véleménye szerint a külső határokra vonatkozó intézkedések csak akkor lehetnek hatékonyak, ha azokat az összes uniós tagállam és schengeni tagállam mindegyik határ esetében egységesen hajtja végre és ugyanakkor szünteti be.

Ylva Johansson belügyi uniós biztos kiemelte, elsődleges cél a szabad mozgást biztosító schengeni térség rendes működésének helyreállítása, amint azt az egészségügyi helyzet lehetővé teszi.

Elmondta, az utazási korlátozás, valamint annak meghosszabbítására vonatkozó felhívás összesen 30 országra, a schengeni övezet valamennyi országára, valamint a négy schengeni társult államra, Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Svájcra vonatkozik.

Az ideiglenes utazási korlátozás mentességet biztosít az összes uniós tagállam és schengeni társult állam állampolgárai számára az otthonukba történő hazatéréshez. Nem vonatkozik továbbá az egészségügyi szakemberekre, egészségügyi kutatókra, idősgondozással foglalkozó szakemberekre, határ menti ingázó munkavállalókra, árufuvarozást végző szállítókra, diplomatákra, nemzetközi szervezetek alkalmazottjaira, a katonai személyzetre és a humanitárius dolgozókra.

Az uniós bizottság továbbra is segíteni fogja a tagállamokat az unióba irányuló, nem alapvető fontosságú utazásokra vonatkozó korlátozás végrehajtásában, többek között a belügyminiszterekkel tartott rendszeres videokonferenciák révén. Az utazási korlátozás június 15-ét követő bármely további meghosszabbítását a járványügyi helyzet alakulása alapján újra meg kell vizsgálni - közölte.

Megállapodtak az euróövezet pénzügyminiszterei a járványkezelési hitelkeret részleteiben

Az euróövezet pénzügyminiszterei megállapodtak a koronavírus-járvány által leginkább sújtott uniós tagállamoknak nyújtott, április elején elfogadott elővigyázatossági hitelkeret részleteiben - olvasható a testület pénteki videokonferenciája után kiadott sajtóközleményben. 

Mario Centeno, az eurócsoport elnöke arról számolt be, hogy a válság kivételes jellegét figyelembe véve kedvező és megfelelő feltételekben egyeztek meg. A hitelek átlagos futamideje 10 év, finanszírozási költségei alacsonyak lesznek - ismertette.

Az Európai Stabilitásai Mechanizmus 240 milliárd euró összegű hitelkerete június elsejétől áll rendelkezésre a tagállamok számára, akik az előző évi GDP-jük legfeljebb 2 százalékának megfelelő támogatást igényelhetnek.

A finanszírozást a koronavírus járvánnyal kapcsolatos közvetlen és közvetett egészségügyi kiadások fedezésére kell felhasználni. A támogatás tizenkét hónapig áll rendelkezésre, az időszak hat hónappal meghosszabbítható.

A feltételekhez kötött elővigyázatossági hitelkeret része az április elején elfogadott 540 milliárd euró összegű hárompilléres gazdaságösztönző mentőcsomagnak. A mentőcsomag tartalmazza az Európai Bizottság 100 milliárd eurós munkahelymegőrző programját, valamint az Európai Beruházási Bank 200 milliárd euróig igénybe vehető garanciaalapját, amely a vállalatok likviditási helyzetét támogatja.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!