2020. április 2.,
csütörtök, Áron napja

A migránsgyerekek érdekében szólt az ENSZ

Hír TV

2019. augusztus 26., hétfő 10:16

Egy nemrégiben történt gyermekgyilkossággal nem foglalkozik az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. Ehelyett arra szólította fel Athént, hogy szállítsa biztonságos helyre az égei-tengeri központokban tartózkodó gyerekeket.

Helyreállt a rend a Leszboszon található móriai menekülttáborban. Hétfő reggelre már befejezték a helyszínelést a nyomozók. Két nappal korábban halálos késelés történt a központban. Egy 15 éves afgán fiú késsel támadt társaira. Egyet megölt, 2 másikat pedig megsebesített, egyiküket életveszélyesen.

Athén továbbra sem adott hivatalos tájékoztatást arról, mi történt pontosan. Sajtóhírek szerint azonban etnikai nézeteltérés áll a bűncselekmény hátterében.

Az égei-tengeri szigeteken lévő táborokban több mint 20 ezer illegális migráns tartózkodik. Azt követelik, hogy tovább utazhassanak Nyugat-Európába. Erre azonban nincs lehetőségük, miután nem rendelkeznek hivatalos okmányokkal.

Az utóbbi években egyre gyakoribbak az összecsapások a menekültek között.

Hír TV 

 

 

Bár a különféle erőszakos cselekmények szinte mindennapossá váltak a központokban, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága a fiatalkorú bevándorlók védelmére szólította fel Athént. A genfi székhelyű testület szerint a görög kormánynak haladéktalanul intézkednie kell, és biztonságos helyre kell szállítania a gyerekeket a szigeteken lévő központokból.

 

VMI ATMO

A globális migrációt támogató ENSZ azt szeretné elérni, ha fiatalkorú menedékkérőket a hellén államból más országokba szállítanák. Több uniós tagállam azonban elutasítja a menedékkérők befogadását.