2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Külföld

A merénylettel kapcsolatban őrizetbe vettek közül nyolcan büntetett előéletűek

A hétfő esti bécsi merénylettel kapcsolatban eddig őrizetbe vett tizenöt személy közül nyolcan büntetett előéletűek - közölte Karl Nehammer osztrák belügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

  • A merénylettel kapcsolatban őrizetbe vettek közül nyolcan büntetett előéletűek

A gyanúsítottak közül négyet terrorbűncselekmények, kettőt-kettőt pedig különböző erőszak-bűncselekmények, illetve egy Linzben elkövetett "becsületgyilkosság" kísérlete miatt vontak felelősségre.

A belügyi tárcavezető szerint az elkövető személyével közvetlenül kapcsolatos nyomozás Svájc mellett egy másik - általa meg nem nevezett országra is kiterjed.

Nehammer felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrség által lelőtt elkövető személyazonosságát alig négy óra alatt sikerült megállapítani, és a gyors rendőrségi munkának köszönhetően még aznap éjszaka végrehajtották a házkutatásokat. Mint mondta, az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) két nyomozót bocsájtott az osztrák hatóságok rendelkezésére. Hozzátette, hogy az Europol munkatársai az osztrák hatóságokat segítik a nemzetközi együttműködésben.

Franz Ruf, közbiztonságért felelős főigazgató hangsúlyozta: a tizenöt gyanúsított mindegyike a radikális iszlamista körökhöz tartozik.

Ruf megemlítette, hogy a becsületgyilkosság miatt elítélt két férfi hosszú börtönbüntetést kapott 2012-ben. Egyiküket tíz év börtönnel sújtották, de 2017-ben szabadulhatott, míg a másik férfit öt és fél év szabadságvesztésre ítélték, de 2015-ben szabadlábra helyezték.

A nap folyamán Stef Blok holland külügyminiszter és Karoline Edtstadler osztrák európai uniós és alkotmányügyi kancelláriaminiszter közösen mécsest helyeztek el az áldozatok emlékére a Bécs belvárosában található Seitenstettengasse térségében, ahol a merénylő megkezdte vérengzését. A két politikus szorosabb együttműködést sürgetett a terrorizmust finanszírozó államokkal és szervezetekkel szemben.

Hétfőn este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított - albán gyökerekkel rendelkező - merénylő négy embert ölt meg, huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében, mielőtt a hatóságok végeztek volna vele.

 

A szlovák titkosszolgálat korábban figyelmeztette Ausztriát

Kommunikációs hiba vezethetett a hétfő esti bécsi merénylethez. - ezt az osztrák belügyminiszter ismerte el egy sajtóértekezleten.

A tárcavezető szerint a szlovák titkosszolgálat korábban értesítette Ausztriát a terrorista fegyvervásárlási szándékáról, azonban nem tettek semmit. Karl Nehammer független vizsgálóbizottság létrehozását sürgeti. A terrortámadásban négyen életüket vesztették és huszonhárman megsebesültek.

Továbbra is folyik a vizsgálat a hétfő esti bécsi terrortámadás ügyében. Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerint a több mint húszezer videófelvétel kiértékelése megerősítette, hogy a támadó egyedül volt.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy Szlovákia korábban értesítette őket a terrorista fegyvervásárlási szándékáról.

Az osztrák hatóságok 14 embert vettek őrizetbe a hétfői támadással kapcsolatban. Egyikük egy bangladesi fiatal, aki ellen a bécsi merénylet idején már folyt nyomozás. Az őrizetbe vett személyek között pedig olyan is van, akit el is ítéltek terrorszervezeti tagság miatt.

Az APA osztrák hírügynökség szerint a lelőtt terroristáról évek óta ismert volt, hogy radikális. Többek között állandó látogatója volt egy hírhedt bécsi mecsetnek, amelyet többször összefüggésbe hoztak szélsőséges iszlamista körökkel. Az ausztriai muszlim hitközség elhatárolódott az imaháztól.

Az osztrák képviselőház ma rendkívüli ülést tart a hétfői merényletről. Bécsben továbbra is magas fokú készültség van érvényben.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!