2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

A koronavírusról vitáznak az Európai Parlamentben

Nemrég ért véget Brüsszelben az Európai Parlament koronavírusról tartott vitája. A járvány megfékezése azon kevés témák egyike, ami ma napirendre került. Az eredetileg négynaposra tervezett plenáris ülést elővigyázatosságból először Strasbourgból Brüsszelbe tették át, majd egynaposra rövidítették. A helyszínről Zöldhegyi Katalin tudósított.

  • A koronavírusról vitáznak az Európai Parlamentben

Zöldhegyi Katalin elmondta, hogy nagyon kevesen vannak az ülésteremben, nagyon sok képviselő el sem ment a plenáris ülésre. Ez lehetőséget ad arra, hogy a képviselők elővigyázatosságból egy-egy széket szabadon hagyjanak egymás között - jegyezte meg. 

A bejelentkezésből kiderült, hogy David Sassoli, az Európai Parlament elnöke közösségi oldalán jelentette be, hogy önkéntes karanténba vonul, miután a múlt héten Észak-Olaszországban járt.

A vírus már minden uniós tagállamban megjelent. Az EB egészségügyi biztosa arra hívta fel a figyelmet, hogy közös erőfeszítésre és közös munkára van szükség, például az információk megosztására és a protokolltesztek átadására.

Manfred Weber pedig kihangsúlyozta, hogy egységes intézkedések kellenek. A szocialista frakcióvezető pedig arról beszélt, hogy fel kell lépni a pánikkeltők és az álhírterjesztők ellen - hangzott el a tudósításban.

EU-biztos: az egészségügyi rendszereknek időt kell nyerniük a felkészüléshez a következő időszakra

Az egészségügyi rendszereknek időt kell nyerniük a felkészüléshez a következő időszakra, éppen ezért most a koronavírus terjedésének megfékezése a legfontosabb - jelentette ki Sztella Kiriakidész, az Európai Bizottság egészségügyért felelős tagja kedden az Európai Parlament Brüsszelbe áthelyezett plenáris ülésén.

Az uniós biztos elmondta, hogy az Európai Bizottság továbbra is mindent megtesz azért, hogy az egészségügyi dolgozók a legmegfelelőbb eszközökkel rendelkezzenek a járvány kezelésére. A bizottság közös közbeszerzési pályázatot indított el az az egyéni védőeszközökre, továbbá uniós szinten felülvizsgálják az orvosi felszerelések állapotát. Elmondta, hogy az uniós polgári védelmi mechanizmus alkalmazása felgyorsult, a tagállamok közötti koordináció elengedhetetlen.

"Erre a rendkívüli helyzetre csakis rendkívüli válaszokat adhatunk. Agresszívan le kell csapnunk a vírusra. Nem dőlhetünk hátra, ez most nem a nyugalom órája" - hívta fel a figyelmet Kirikidész.

Janez Lenarcic, az unió válságkezelésért felelős biztosa azt hangsúlyozta, hogy a komoly gazdasági visszaesés megelőzése érdekében fontos, hogy az unió stabilitási és növekedési paktuma válságos helyzetekben rugalmasságot biztosít.

"A munkáltatók és a munkavállalók egyaránt támogatást kell, hogy kapjanak, különös tekintettel a kis- és középvállalatokra" - hangsúlyozta.

Tóth Edina, a Fidesz képviselője a vitában felhívta a figyelmet a hiteles és naprakész információk fontosságára, és jó példaként mutatta be a magyar kormány intézkedéseit, a tájékoztató jelleggel elindult honlapot és az ingyenesen hívható ügyeleti számot. A képviselő felkérte az Európai Bizottságot és az Európai Beruházási Bankot, hogy nyújtson segítséget a járvány okozta negatív hatások által leginkább érintett ágazatok részére.

A vita után a magyar sajtó kérdéseire válaszolva Tóth Edina kifejtette: az Európai Parlamentben nincs pánikhangulat, de jóval kevesebb képviselő van jelen a megszokottnál. Mivel a helyzet napról napra, óráról órára változik, még nem lehet tudni, milyen intézkedéseket jelent be a parlament vezetése a jövő heti bizottsági munkák folytatásával kapcsolatban.

Manfred Weber az Európai Néppárt nevében a következetes, átgondolt intézkedések és a megbízható, egységes alapokon álló kockázatelemzések fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta: az EU-ban most a szolidaritás a legfontosabb.

"Az orvosi védőfelszerelések exportjának megtiltása nem más, mint nacionalista, egoista intézkedés - hangoztatta Weber.

Iraxte Garcia Pérez szocialista képviselő anticiklikus gazdasági intézkedéseket sürgetett, és a munkavállalók jogainak garantálására hívta fel a figyelmet. Kiemelte továbbá, hogy az ázsiaiakkal szembeni előítélet fokozódását meg kell szüntetni.

"Az unióban nincs helye a rasszizmusnak" - húzta alá.

A koronavírus-járvány kockázatai miatt az EP rövidített plenáris ülést tart. Ennek értelmében a hétfőn megnyitott ülés kedden folytatódik, a szerdai és a csütörtöki ülésnap elmarad.

Kapcsolódó tartalmak:

Karantén alatt egész Olaszország

Nincs pánikhangulat Olaszországban, de egyre többen aggódnak a járvány miatt

Tanítási kényszerszünet több országban a vírus gyors terjedése miatt

Koronavírus - 12-re emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!