2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Külföld

Tanítási kényszerszünet több országban a vírus gyors terjedése miatt

Franciaországban és Spanyolországban 30-ra, az Egyesült Királyságban 5-re, Hollandiában pedig 4-re emelkedett a koronavírus-járvány halottainak száma. Egyre több államban rendelnek el rendkívüli tanítási szünetet. Spanyolországban egy térségben és két városban függesztették fel az oktatási intézmények működését.

  • Tanítási kényszerszünet több országban a vírus gyors terjedése miatt

Olaszország mellett Franciaországban terjed a leggyorsabban a koronavírus-járvány. Párizs adatai szerint 30-an vesztették életüket és több mint 1400-an fertőződtek meg. Az ország kulturális minisztere is megbetegedett.

Spanyolországban 1230 megbetegedést regisztráltak és 30-an haltak meg. Egy térségben és két városban felfüggesztették az oktatási intézmények működését.

Németországban ketten vesztették életüket, és 1200 felett van a fertőzöttek száma. Angela Merkel kancellár az egészségügyi miniszterrel folytatott megbeszélése után azt mondta, hónapokig tartó korlátozásokkal kell számolni a járvány miatt.

Az Egyesült Királyságban, Hollandiában és Svájcban egyaránt 300 felett van fertőzöttek száma. London 5, Hága 4, Bern pedig 2 elhunyt személyről számolt be.

Svédországból, Belgiumból és Norvégiából több mint 200 megbetegedést jelentettek. A Magyarországgal szomszédos Ausztriában pedig 150 felett van a fertőzöttek száma.

A járvány terjedése miatt Szerbia lezárta határait azok előtt, akik a vírus valamelyik gócpontjának számító területekről érkeznek. Aleksandar Vucic államfő azt mondta, nem léphetnek be az országba a Kína, Dél-Korea, Irán és Svájc bizonyos részeiről, valamint az Észak-Olaszországból érkező személyek.

Romániában eközben azt mérlegeli az ügyvivő miniszterelnök, hogy szerdától egy hétre bezárják az összes iskolát.

A Wizz Air szünetelteti olaszországi és izraeli járatait

A koronavírus miatt a Wizz Air szünetelteti olaszországi és izraeli járatait - közölte a légitársaság kedden az MTI-vel. 

A közlemény szerint keddtől április 3-ig nem repülnek gépeik Algheróba, Bariba, Bolognába, Cataniába, Milánóba, Nápolyba, Pisába, Rómába, Torinóba, Velencébe, Trevisóba és Veronába.

A Wizz Air bejelentette továbbá azt is, hogy március 12-től március 23-ig szünetelteti az összes tel-avivi és eilati járatát is az izraeli hatóságok által a koronavírus terjedésének megfékezésének érdekében az összes érkező utas számára kötelezően elrendelt 14 napos karantén miatt.

A légitársaság az érintett járatokra foglalással rendelkező utasokat a lehető legkorábbi időpontban automatikusan tájékoztatja.

A jegyüket a wizzair.com honlapon és a légitársaság mobilalkalmazásában megvásárló utasok emailes értesítést kapnak, amelyben választhatnak a viteldíj teljes összegének visszatérítése vagy jóváírása között a WIZZ számlán, amikor 120 százalékon számolják el.  

A légitársaság csak azokat az utasokat tudja értesíteni, akik a wizzair.com honlapon, vagy a légitársaság mobilalkalmazásán keresztül foglalták le jegyüket, ezért kérik, hogy azok az utasok, akik utazási irodán, vagy online utazási irodán keresztül vásárolták jegyüket, lépjenek kapcsolatba azzal az utazási irodával, ahol a jegyüket megvásárolták, hogy tájékozódjanak a lehetőségeikről" hangsúlyozták.

Csehországban is bezárnak az iskolák, és tilosak a nagyobb nyilvános rendezvények

Csehországban szerdától kezdve meghatározatlan időre felfüggesztik az oktatást az általános- és közép-iskolákban, és már kedd estétől tilos minden százfősnél nagyobb nyilvános rendezvény megtartása - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök a nemzetbiztonsági tanács kedd reggeli ülése utáni sajtótájékoztatón.

Eddig az ötezer személynél nagyobb tömeget megmozgató rendezvények voltak csak betiltva.

A nem állami egyetemek és főiskolák saját hatáskörükben dönthetnek az oktatás felfüggesztéséről. A prágai műszaki egyetemen már hétfőtől szünetel az oktatás.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint az új koronavírussal megfertőzött személyek száma negyvenre emelkedett. Laboratóriumi vizsgálatokat mintegy 1200 személynél végeztek, míg több mint kétezren karanténban vannak saját otthonukban. A prágai Na Bulovce kórházat időközben elhagyta az első nyolc gyógyult személy, de mindnyájan házi karanténban maradnak.

A hatóságok különösen veszélyesnek tartják egy prágai taxisofőr esetét, akinél nem sikerült megállapítani, hogyan fertőződött meg. Roman Prymula helyettes egészségügyi miniszter szerint ez az eset azt jelzi, hogy a fertőzés már a csehországi lakosság körében is kezd terjedni.

"A rendkívüli intézkedésekre azért van szükség, hogy még idejében megakadályozzuk a járvány terjedését" - jelentette ki Adam Vojtech.

A cseh hatóságok az ausztriai és németországi határátkelőkön hétfőtől szúrópróbaszerűen ellenőrzik az utasokat. Az első nap mintegy 36 ezer autót állítottak meg, negyven kocsi utasait pedig alaposabb vizsgálatnak vetettek alá. Fertőzés gyanújával hat személyt küldtek laboratóriumi vizsgálatra és előzetes karanténba.

A cseh kórházakban és nyugdíjasotthonokban kedd reggeltől már látogatási tilalom van. Múlt hét óta szünetel a légi közlekedés Prága, valamint az olasz, a kínai és a dél-koreai repülőterek között.

Lengyelországban elrendelik a tömeges rendezvények törlését

Lengyelországban a Covid-19-fertőzés terjedését megelőző intézkedésként elrendelik a tömeges rendezvények törlését - közölte Mateusz Morawiecki kormányfő a koronavírus körüli helyzet kezelésére létrehozott válságstáb keddi tanácskozása után. 

Morawiecki radikális megelőző intézkedések szükségességéről beszélt, utalva az Olaszországban és a nyugat-európai országokban terjedő járványra. Elmondta: a kormány további lépéseket fontolgat, ezekről a következő napokban tájékoztatnak.

A kormányfő szerint az epidemiológiai elemzések mutatják, hogy a fertőzés az offenzív fázisában van, Lengyelországban a megbetegedések száma várhatóan növekedni fog. Aláhúzta a terjedés lassításának fontosságát.

Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy kedd reggelre eggyel, 18-ra nőtt a lengyelországi fertőzöttek száma, két idősebb beteg állapota súlyos.

Jaroslaw Gowin kormányfőhelyettes, felsőoktatási miniszter közölte: az egyetemeknek javasolta, hogy függesszék fel a nemzetközi konferenciákat, a diákcserét. Fontolóra veszi az oktatás felfüggesztését is, az oktatási intézmények vezetőit arra kötelezi, hogy elemezzék az e-learning alkalmazásának lehetőségeit.

Dariusz Piontkowski oktatásügyi miniszter szerint az általános és a középiskolák igazgatói konkrét körülményektől függően dönthetnek az oktatás felfüggesztéséről, az ilyen esetek már előfordultak a helyi fertőzésgyanús esetek kapcsán.

Mariusz Kaminski belügyminiszter beszámolt arról, hogy keddtől Lengyelország egész keleti határára terjesztik ki az egészségügyi ellenőrzést. Az intézkedést már hétfőn bevezették a lengyel-német és a lengyel-cseh határon, és napokon belül Lengyelország összes közúti, vasúti határátkelőhelyén, valamint a balti-tengeri kikötőkben is alkalmazzák.

A koronavírus kapcsán kedden összeült az Andrzej Duda elnök által összehívott nemzetbiztonsági tanács is.

A májusban esedékes lengyel elnökválasztás kapcsán a hét elején már több jelölt, köztük Andrzej Duda bejelentette, hogy felfüggesztik a zárt helyiségekben zajló kampánygyűlések szervezését.

Két héten belül tetőzhet a járvány Nagy-Britanniában

Az angliai tisztifőorvos-helyettes szerint Nagy-Britanniában két héten belül tetőzhet az új típusú koronavírus-járvány. 

Jenny Harries a BBC televízió keddi hírmagazinjában megerősítette: a brit hatóságok valószínűleg 10-14 nap múlva léptetik érvénybe azt az útmutatást, hogy aki megfázásos tüneteket észlel, különítse el magát környezetétől.

Előző nap Harries professzor közvetlen felettese, Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsosa is hasonló forgatókönyvet valószínűsített. Sajtóértekezletén kijelentette: a modellszámítások alapján várhatóan 10-14 napra van az az időpont, amikor életbe kell majd léptetni a válaszintézkedések következő szakaszát. Ha ez megtörténik, a kormány azt fogja kérni, hogy azok is, akiknek csak enyhe tünetekkel járó légúti panaszuk vagy hőemelkedésük van, hét napra szigeteljék el magukat környezetüktől.

Jenny Harries a keddi BBC-műsorban ugyanakkor azt mondta, hogy a nagy tömegeket vonzó köztéri rendezvények, például futballmérkőzések törlését a tudományos tapasztalatok nem feltétlenül támasztják alá.

 

Karantén alatt egész Olaszország

A járvány tetőzését várja a WHO

Hír TV, MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!