2024. 05. 31. Péntek Angéla, Petronella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

A járvány miatt jelentősen csökkent a szén-dioxid-kibocsátás Kínában

A koronavírus-járvány komoly károkat okoz a kínai gazdaságnak, ám pozitív hatása is van: negyedével csökkentette az ázsiai ország üvegházhatású szén-dioxid-kibocsátását egy szerdán közzétett tanulmány szerint.

  • A járvány miatt jelentősen csökkent a szén-dioxid-kibocsátás Kínában

A január 25-i holdújévi ünnepi szabadságolásokat a járvány miatt február 10-ig meghosszabbították. A szigorú közlekedési korlátozások és a lakóhelyelhagyási tilalom miatt számtalan gyár és üzem nem működött ebben az időszakban, aminek az lett az eredménye, hogy csökkent az energiafelhasználás, és legkevesebb 100 millió tonnával csökkent a szén-dioxid-kibocsátás az utóbbi két hétben - mutatta ki a finnországi Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont (CREA) tanulmánya.

A február 3. és 16. közötti két hétben a CREA adatai szerint a szén-dioxid-kibocsátás 300 millió tonna volt Kínában, 2019-ben a holdújévi ünnepek utáni két hétben az emisszió 400 millió tonnára rúgott.

"A szén- és a kőolaj-felhasználás csökkenése legalább 25 százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást az előző év azonos időszakához viszonyítva" - olvasható a Carbon Brief brit honlapon közzétett tanulmányban.

A közlekedés és az erőművek okozta nitrogén-dioxid-kibocsátás 36 százalékkal esett vissza Kínában az előző év azonos időszakához viszonyítva a CREA egy másik tanulmánya szerint.

A kutatók szerint a koronavírus megfékezésére hozott intézkedések 15-40 százalékkal csökkentették a termelést egyes kulcsiparágakban. A vizsgált két hétben a szénerőművek napi áramtermelése a legalacsonyabb volt az elmúlt négy évben az előző év azonos időszakához viszonyítva, az acéltermelés az elmúlt öt évben pedig a legkisebb volt.

Kína a világ legnagyobb kőolaj-importálója és -felhasználója, ám Santung tartomány olajfinomítóiban 2015 óta a termelés a legkisebb szintű volt.

Környezetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a csökkenés ideiglenes, és a kormányzat ösztönzőintézkedései nyomán megfordulhat ez a jó eredmény.

"A járvány lecsengése után igen valószínű, hogy a gyárak maximalizálják termelésüket a leállás okozta veszteségeik kompenzálására" - magyarázta Li Su, a Greenpeace Kína tanácsadója.

Két iráni meghalt a fertőzésben

Két beteg meghalt az új koronavírus fertőzésében az iráni síiták szent városában, Komban - közölte a közép-iráni város egyeteme orvostudományi karának vezetője a MEHR hírügynökséggel szerdán.

A két beteg a COVID-19 vírus okozta légzőszervi megbetegedésbe halt bele.

Ez volt az első eset, hogy az iráni hatóságok elismerték, hogy koronavírusos megbetegedések történtek az országban. A két paciens karanténban volt.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, a 11 millió lakosú Vuhanban. Kínában több mint 74 ezer megbetegedést regisztráltak a hatóságok, a legtöbb fertőzést a járvány gócpontja környékéről jelentették. A halálos áldozatok száma meghaladja a kétezret. Kínán kívül több mint 20 országban felütötte a fejét a koronavírus okozta tüdőgyulladás, amelyben több száz embert betegedett meg. A szárazföldi Kínán kívül korábban hatan haltak meg a betegségben.

Moszkva addig fenntartja a kínaiak beutazási tilalmát, amíg Kína nem enyhít belső korlátozásain

 

Oroszország mindaddig fenntartja a kínai állampolgárok beutazásának tilalmát, amíg Kína maga nem enyhíti a koronavírus-fertőzés elterjedése miatt bevezetett, egyre szigorúbb korlátozásait - jelentette ki szerdán Moszkvában Tatyjana Golikova, a járvány elleni védekezésért felelős orosz miniszterelnök-helyettes.

Mihail Misusztyin kormányfő kedden rendelte el, hogy Oroszország határain csütörtök 0 órától ideiglenesen függesszék fel Kína Népköztársaság azon állampolgárainak bebocsátását, akik munkaügyben, magáncélból, tanulni vagy turistaként kívánnak belépni.

Újságíróknak nyilatkozva Golikova az intézkedést a beutazni kívánó kínaiak számának jelentős növekedésével, valamint azzal magyarázta, hogy nem célszerű több ezer embert karanténban tartani. Hozzátette, hogy az orosz orvosoknak így is fokozott megterhelést jelent az akut vírusos légúti fertőzéseknek az évszakra jellemző elszaporodása.

Az orosz külügyminisztérium szerdán közölte, hogy az átmeneti korlátozás nem vonatkozik a hivatalos, üzleti, humanitárius és tranzitvízumok kiadására, valamint az ilyen kínai utasoknak a határon való átengedésére. A tárca közölte, hogy az ügyben együttműködik a kínai társintézménnyel.

Az orosz hatóságok a két ország közötti légiközlekedést jelentősen korlátozták, a Kínából és Észak-Koreából érkező személyvonatokat leállították és a kínai diákok számára március 1-jéig meghosszabbították a vakációt. Februárban leállították a csoportok vízummentes, listás beutazását, ami az Oroszországba irányuló kínai turistaforgalom csaknem 80 százalékát jelenti.

Oroszországban elővigyázatosságból eddig is több száz, Kínából hazatért embert helyeztek kórházba és több mint 14 ezer embert vontak orvosi megfigyelés alá. Az ország területén eddig mindössze két fertőzöttet azonosítottak, két kínai állampolgárt Szibériában, akik azonban teljesen felépülve távoztak a kórházból. Két orosz állampolgárnál a Jokohamában karanténba helyezett Diamond Princess üdülőhajón diagnosztizáltak COVID-19 koronavírust.

Szerdán egyébként egy szentpétervári bíróság elrendelte egy újabb olyan nőnek a kórházba való visszaszállítását, aki megszökött a karanténból, ahová koronavírus-fertőzés gyanújával helyezték. Az ítéletet az érintett, Anna Ribakova távollétében hozta meg a bírói testület, miután Ribakova nem válaszolt az idézésekre, s a tárgyaláson csak kijelölt ügyvédje képviselte.

Az első ilyen ítéletet, Alla Iljina esetében, hétfőn hozta meg a bíróság. Iljina jelen volt a tárgyaláson és végrehajtók kíséretében visszatért az egészségügyi intézménybe. A Szergej Botkinról elnevezett járványkórházból vele együtt négy olyan személy szökött meg az elmúlt hetekben, akiknél felmerült a koronavírus-fertőzés lehetősége. Ketten közülük önszántukból tértek vissza.

Anna Popova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője, Oroszország tiszti főorvosa hétfői parlamenti meghallgatásán szorgalmazta a karantén-előírások megszegéséért való felelősségre vonás megszigorítását.

Szerdán ismertté vált, hogy elbocsátották a Botkin-kórházat 1994 óta igazgató Alekszej Jakovlev főorvost. Az intézkedést az illetékes hatóságok nem indokolták.

A Kínából érkező látogatók számának korlátozása miatt egyébként az orosz idegenforgalom vesztesége az ágazati szövetség (ATOR) becslése szerint az év első két hónapjában csaknem 3 milliárd rubel lehet, és ha a szigorítások nyárig is fennmaradnak, akkor elérheti a 30 milliárd rubelt is. (A rubel jelenleg 4,90 forintot ér.)

Oroszországot tavaly 1,5 millió kínai turista kereste fel, 2020-ban pedig legalább 10 százalékos növekedéssel számoltak.

A moszkvai építésügyi felügyelet szerdán elrendelte az építkezéseken dolgozó munkások hődetektorral való ellenőrzését és a személyi higiéniai előírások megszigorítását. Andrej Bocskarjov, az orosz főváros polgármester-helyettese a Kommerszant című lappal közölte, hogy a moszkvai metróhálózat bővítésén 120 kínai állampolgár dolgozik, akik közül senki sem betegedett meg.

Japán virológus szerint a koronavírus miatt most aligha lehetne megrendezni a játékokat

Már több mint 2 ezer áldozata van a koronavírusnak

MTI, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Lezajlott a tíz az egy ellen vita + videó

Vezércikk - Lezajlott a tíz az egy ellen vita + videó

Tizenegy EP-listát állító párt listavezetője vívott szópárbajt. Boros Bánk Levente, Szabó László és Fricz Tamás elemezték a vitán elhangzottakat. Valóban EP-vitát láttunk? Hiszen semmi más nem hangzott el, mint amit az elmúlt 14 évben hallottunk? Vajon, melyik ellenzéki politikus tudta bizonyítani, hogy jobban Orbán-ellenes, mint a másik?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!