2020. november 25.,
szerda, Katalin napja

Japán virológus szerint a koronavírus miatt most aligha lehetne megrendezni a játékokat

MTI

2020. február 19., szerda 15:11

Ositani Hitosi japán virológus szerint a koronavírus miatt aligha lehetne megrendezni a tokiói olimpiát, ha a játékok most kezdődnének.

A szakértő hazájában, a külföldi tudósítók klubjában azt mondta, hogy meg kell találniuk a legjobb módszert az olimpia biztonságos megrendezésére, egyelőre azonban nem áll rendelkezésükre a kellően hatékony stratégia.

"Ezért gondolom azt, hogy most nehezen tudnánk olimpiát rendezni" - mondta. Majd hozzátette: "július végére azonban más helyzetben lehetünk."

A nyári olimpia szervezői és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékesei az elmúlt hetekben többször kijelentették már, hogy mindenben követik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait. Ositani, a WHO korábbi tanácsadója kifejtette: nem tud biztosat mondani arról, mi lesz a helyzet Japánban július végén, de nem tartja valószínűnek, hogy nagy járványok lesznek.

A japán virológus szerint aggodalomra az ad okot, hogy a vuhani típusú járvány más földrészeken is feltűnt.

"Hogy a járvány az olimpia kezdetéig kitart-e, az függ a vírustól, a társadalmi erőfeszítésektől, valamint a nemzetközi közösségek összefogásától" - mondta.

A tokiói olimpia július 24-én kezdődik és augusztus 9-ig tart.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdán közölt adatai szerint kedd éjfélig 1749 új esettel a fertőzöttek száma Kína szárazföldi részén 74 185-re nőtt. Ugyaneddig 136 új halálozást jelentettek, a vírus ezzel immár 2004 életet követelt a szárazföldi Kínában, miközben Hongkongban szerda reggel veszítette életét a járvány második ottani áldozata.

 

MTI