2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Gazdaság

Varga: Jövőre kezdődhet a forintosítás

Az elszámolási törvényjavaslat elfogadása után, várhatóan a jövő évben kezdődhet a forintosítás – a nemzetgazdasági miniszter szerint. Varga Mihály azt mondta, a forintosítás lesz annak a folyamatnak a zárószakasza, amely véget vet a devizahitelek csapdájába esett magyar emberek bizonytalanságának. A parlament egyébként szerdán szavaz az ezt megelőző elszámolási törvényjavaslatról, amely alapján a bankoknak vissza kell fizetniük a korábban tisztességtelenül beszedett díjakat azoknak az ügyfeleknek, akik már lerótták adósságukat.

Pénteken újabb két pénzintézet keresetét utasította el a Fővárosi Törvényszék. Így az eredetileg indított 79 devizahiteles-per közül már 46 esetben mondta ki a bíróság, hogy tisztességtelen volt a bankok eljárása. Még jövő héten is lesznek perek, az utolsókat szerdán tárgyalják. Ugyanazon a napon, amikor az Országgyűlés az elszámoltatási törvényről dönthet a parlamentben. A jogszabály 1 millió 300 ezer családot érint, elfogadása után pedig a törlesztőrészletek akár 25-30 százalékkal is csökkenhetnek majd. Rogán Antal a parlamenti vitában kedden azt mondta: a magyar embereknek vissza kell kapniuk azt a pénzt, amit a bankok igazságtalanul vettek el tőlük.

– Minden magánszemély által felvett hitellel el kell számolniuk a magyar bankoknak. El kell számolniuk a devizahitelek különféle fajtáival: a lakáscélra felvett hitelekkel, a szabad felhasználású jelzáloghitellel, a gépkocsihitellel, a személyi fogyasztási hitellel. El kell számolniuk minden, hasonló forinthitellel, minden forintszerződéssel és annak minden forintjával – jelentette ki korábban Rogán Antal.

Az elszámolási törvényjavaslat elfogadása után, várhatóan a jövő évben kezdődhet a forintosítás – erősítette meg a Hír TV-nek a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály azt mondta, a forintosítás lesz annak a folyamatnak a zárószakasza, amely véget vet a devizahitelek csapdájába esett magyar emberek bizonytalanságának.

– Az elszámolási törvényjavaslat elfogadása után, várhatóan a következő évben ezek az elszámolások megtörténnek. Az ügyfelek a pénzt megkapják, ezek – azt gondolom – jelentős tehercsökkenést fognak majd a törlesztőrészletben okozni. Ezt követheti majd a forintosítás, hiszen ne felejtsük el, a kormány ígérete volt, hogy a pénzintézeti rendszerből kivezeti a devizaalapú jelzáloghiteleket, tehát a forintosítás be fog következni – jelentette ki Varga Mihály.

Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára szerint a 10 milliós magyar társadalom sokkal többet veszíthet a devizahitelesek támogatásáért hozott törvénnyel, mint amennyit a hitelfelvevők jó néhány százezres tábora nyerhet. Arról viszont továbbra sem nyilatkoznak a Magyar Bankszövetségnél, hogy felkészültek-e a pénzintézetek a devizahitelek forintosítására.

Az elszámolási törvénnyel azok a devizahitelesek kapnak majd vissza pénzt, akik már kifizették adósságukat. Akiknek pedig még élő kölcsönszerződésük van, azoknak a tartozása a visszajáró összegekkel csökken majd.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!