2024. 10. 17. Csütörtök Hedvig napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Gazdaság

Hernádi Zsolt szerint a nemzeti szuverenitás politikai kérdés, gazdasági szinten viszont kooperációra van szükség

A tűrőképesség itt véges! – idézte Hernádi Zsoltot a Mandiner, aki szerint a Mol vezér ezzel odacsapott Von der Leyennek. A lap hozzáteszi: az elnök-vezérigazgató szerint Ázsia nyert, Európa pedig veszített, az elhibázott iparpolitikai döntések árát pedig az emberek fizetik meg.

  • Hernádi Zsolt szerint a nemzeti szuverenitás politikai kérdés, gazdasági szinten viszont kooperációra van szükség

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója adott elő a Portfolio által rendezett Budapest Economic Forum 2024 konferencián. A portál beszámolója szerint az elnök-vezérigazgató beszédének központi témája az európai versenyképesség volt. Hernádi szerint az EU számára egy szorosabb európai gazdasági integráció kialakítása a szükséges, de úgy, hogy eközben a nemzeti szuverenitás is megmarad az országoknál, ez a 21. század „duplex veritas”-a, azaz kettős igazsága. 

Az elnök vezérigazgató kiemelte: szerinte a nemzeti szuverenitást tehát a politikai kérdésekben meg kell hagyni az országoknak, gazdasági szinten viszont kooperációra van szükség.

A Portfolio beszámolója szerint Hernádi Zsolt azzal folytatta, hogy véleménye szerint be kell szüntetni a kampányszerű gondolkodást „és észre kell venni, hogy a problémát saját magunknak generáljuk, azáltal, hogy bedőlünk a kampányoknak: jó példa erre az orosz energiaforrásokról való leválás, ami egyévnyi GDP növekedésbe került Európának”. Az üzletember szerint ugyanis lényegében az történt, hogy

a finomításból származó profit nem Európában csapódik le – Ázsia nyert, Európa pedig veszített. Hernádi hangsúlyozta: az elhibázott szakpolitikai lépéseknek is köszönhetően szenved, gyakorlatilag szétesett az európai energiaintenzív ipar, mivel jóval drágább az európai energia, mint máshol.

„Mások gazdagodnak, mi fizetünk érte (...) Mindezek tudatában meg kell őrizni, amit még meg lehet: az energiaipar még talpon van, de veszélyeztetett faj lett” – fogalmazott a konferncián Hernádi, aki szerint energia nélkül nincs ipar és nincs a mostani szinten megszokott fogyasztás sem.

teljes cikk a Mandiner oldalán olvasható.

Fotó: Földházi Árpád / Mandiner

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Csárdi Antal elhagyja az LMP-t

Csárdi Antal elhagyja az LMP-t

Csárdi Antal távozik az LMP-ből írja a HVG-re hivatkozva a Mandiner. A lap értesülését az LMP megerősítette, a képviselő azonban sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó az értesülést.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!